Mi a gyorsabb? Maga az autó karosszériája vagy a kereke?
Nézzük úgy a kereket, hogy van egy felső és egy alsó része. Szerintem a kerék középpontja (ami a tengellyel egy vonalban van)ugyanolyan sebességű lesz mint maga a jármű. Viszont akkor a felső része megelőzi a középpontot és így az autót is, az alsó része pedig lemarad ugyanannyival, mint amennyivel gyorsabb a felső rész. Ha igazam van akkor az autó kereke gyorsabb, mint maga a kocsi.
Na most akkor hogy is van ez???
egész véletlenül nem a motor hajtja a kerekeket??? egyébként köszi! :D
jelentkezzen aki érti is a kérdést és nem csak lendületből irogat
Gondolom a kerék kerületi sebességére gondolt a kérdező.
Ez nem olyan egyszerű ám. :D Ha ABS nélkül padlófékezel 130-al, akkor a kerék leblokkol, nem forog azaz a kerületi sebessége 0, míg a kocsink vígan hasít. Tehát itt a karosszéria a nyerő.
Ha pedig 2000 lóerős 100 kg-os csodajárgánnyal padlógázt adsz állásból, a keréknek a sebessége pörögve mint a hétszentség jóval nagyobb, mint az 1km/h-val csúszó autónk.
Így jutunk el egy újabb tényező bevezetésének szükségességéhez, a szliphez, ami hajtott kerék esetén (Vkerék-Vgépkocsi)/Vkerék fékezett keréknél pedig (Vgépkocsi-Vkerék)/Vgépkocsi
Egyenletes sebességgel haladva is rengeteg mindentől függ, hogy most éppen melyik halad gyorsabban.
"...akkor valóban a kerék egy kerületi pontja a felső holtpontban pont a duplája az autóénak..."
helyesen:
...akkor valóban, a kerék egy kerületi pontjának sebessége a felső holtpontban pont a duplája az autóénak...
"Ha igazam van akkor az autó kereke gyorsabb, mint maga a kocsi."
Próbáltam kitalálni, hogy jutottál erre, de nem megy. Ahogy az előző is írta, a kerék felső széle gyorsabb, az alsó széle lassabb, átlagban azonos az autó sebességével. Mintha 10km/h-val haladnál 1 percig, aztán megállnál 1 percre, és ezt ismételgetnéd. Összességében 5km/h-val fogsz haladni. Sem gyorsabban, sem lassaban.
Köszönöm a válaszokat! Amire gondoltam arra mindenki rájött, és meg is értettem már!
Utolsó válaszoló:"Ha igazam van akkor az autó kereke gyorsabb, mint maga a kocsi." Ezt úgy értettem ahogy többen is írták, hogy a kerék felső holtpontja duplája az autó sebességének. Túl jól amúgy se tudok magyarázni úgyhogy máshogy ezt nem tudtam leírni, hogy érthetőbb legyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!