Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Olvastam valahol, hogy a...

Olvastam valahol, hogy a középkorban leggyakrabban bort ittak, mert a források-kutak java része fertőző volt. Ez hogy lehetséges, akkor még nem is volt környezetszenyezés?

Figyelt kérdés
2009. márc. 20. 20:27
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:
Na ez szép!Napkirály udvarában,a nagy csillogás és pompa,na meg rongyrázás,aztán ahogy írod,a fal mellé piszkítottak!Ez gusztustalan és undorító!Erről eddig nem is tudtam.Higiénia nulla,csak a pompa."beteges"egy világ lehetett....
2009. márc. 25. 18:23
 12/12 anonim ***** válasza:

Nem ismerték az ürülék és a betegségek összefüggéseit. Nagyon sokáig például az injekciós fecskendőket a köpenyük szélébe szúrva hordták az orvosok (gimis tanárom mesélte a saját apjáról).

Azt az egyszerű felfedezést, hogy a kézmosás meggátolja a gyermekágyi lázat, Semmelweis 1848-ban tette!

Egyébként az, hogy mi vált ki undort az emberből, két dologra vezethető vissza. Az egyik velünk született, biológiai ok, a dög és a hányás szaga, amire az orrunk egészen speciálisan érzékeny, minden élő emberben undort vált ki. A másik viszont kulturális elem, gondolj csak egy adott nép által undorítónak tartott ételre: a japánok pl mindenféle tücsköt megesznek, de a máj és hasonló belsőségek undorítónak számítanak. Nálunk fordítva.

Az odaszarás egyszerűen nem volt undorítónak számító cselekvés, a népek a saját szagukat inkább parfümökkel fedték el. (És ha belegondolsz, hogy a székelés utáni tisztogatás egészen új szokás, képzeld el, hogy a szaros seggükre húzták vissza a gatyót...)

2009. márc. 26. 16:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!