Nagyjából tudom, de nem értem a lényegét. Valaki le tudná írni részletesen, hogy mit is jelent, esetleg valamilyen példával szemléltetni, hogy hogyan, milyen esetben alkalmazták stb.
Tudom,hogy mar nem aktualis, de azert leirom,hatha masnak segitek vele. Kozvetlenul acsaladgyermeket vedi, igen. Egyszer egy Macedo nevu filius familias eladosodott, es mivel a hitelezoi "ragtak a nyakat", megolte pater familiasat. Ebbol az esetbol meritve szuletett meg a SC Macedonianum,azzal a cellal,h a csaladgyermekek ilyen helyzetbe ne kerulhessenek. A romaiak ugy oldottak meg, hogy naturalis obligatiova tettek a hatalomalattiak kotelmeit,igy erve azt el,hogy ne kossenek veluk szerzodest, ergo eladosodni se tudjank.
2014. jan. 18. 15:20
3/3 anonim válasza:
Ez így még mindig a FH tankönyv homályos megfogalmazása.
Az SC Macedonianum-nak első ránézésre csak akkor van értelme, ha a egyébként a pénzkölcsön az apa halála után peresíthetővé vált volna. De ekkor miért ölte volna meg az apját a hitelezők elől menekülve?
Én úgy értelmezem, hogy mivel jogokat és kötelezettségeket CSAK a pater familiasnak szerezhetett, ameddig az apa élt, csak addig peresíthető a kölcsön (és zaklatja a hitelező). Az SC Macedonianum után sem az apa életében, sem halála után. Azaz lényegében nem adósodhat el a családfő (vagy gyám) hozzájárulása nélkül.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Adataid védelme fontos számunkra!
Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.