Mi lehet az univerzum finomhangoltságának az oka?
"finomhangoltságának az oka"??? Mi az, hogy finomhangolt? Ha tekergeted a rádiót, akkor van változás, először zajos, majd letisztul, "finomhangolt" lesz a vétel.
Itt mit "tekergetsz"? Nem tudod megállapítani, hogy mennyire van finomhangolva. Lehet, hogy sokkal jobb is lehetne, lehet, hogy csak így lehet... Ez is olyan dolog, amin teljesen felesleges gondolkodni mert az igazsághoz nincs esélyed közelebb kerülni.
"Tehát azért van harmónia, mert van univerzum. De ha nem lenne, akkor talán lenne a létezésnek egy másik formája, amelyre egy másik kérdést fel lehetne tenni"
És mi van akkor, ha nincs harmónia és ez a létezés másik formája? :D Hát, igen, sok értelmetlen kérdést fel lehet tenni. Értelmes kérdéseket is, de azt sokkal nehezebb...
"A létezéséből miért következik, hogy finomhangolt? Mit értesz harmónia alatt?"
én azt értem finomhangoltság meg harmónia alatt, hogy nem zuhan össze az univerzum egy ponttá, és nem is szakadnak szét az atomok egyre kisebb darabokra, tehát van egy egyensúlyi helyzet jelenleg, amelyben a fizikai törvények úgy működnek, ahogy, és ez megfelelő távolságra tartja egymástól a világ objektumait ahhoz, hogy működőképes legyen. Tehát ha megszűnne ez az egyensúlyi helyzet, nem lenne harmónia, akkor megszűnne az univerzum, és ez oda-vissza igaz.
Na persze lehet, hogy ez az egyensúlyi helyzet csak látszólagos, vagy átmeneti, mert közben dinamikusan változik minden, csak olyan lassan, hogy a mi téridőnk keretein belül állandónak tekinthető.
Ha millió próbálkozásból csak egyszer jön létre véletlenül ilyen univerzum, akkor a legtöbb univerzumban nincs aki ilyen kérdést feltegyen, abban az egy univerzumban meg lesznek egyesek akik ok nélkül tulajdonítanak transzcendens okot ennek a véletlennek.
Ugyanaz a helyzet mint amikor egy betegségből való kigyógyulásnak 1% az esélye, 99% meg is hal, az 1% meg azt hiszi h isteni csoda történt.
ma 08:41-nek:
"Mivel "finomhangoltság" és "harmónia" van, ezért fel tudod tenni ezt a kérdést. Ha nem lenne, akkor nem lenne univerzum, a kérdés értelmetlen lenne, és nem tudnád azt sem megkérdezni, hogy miért nincs harmónia, mert nem lehetne mihez viszonyítani, nameg nem is léteznénk."
Idáig teljesen egyet tudok veled érteni. Persze ez eddig nem volt válasz a kérdésre. :)
"Tehát azért van harmónia, mert van univerzum."
Lehet h rosszul értelek, de szerintem ez fordítva helyes: Azért van univerzum, mert harmónia van.
ma 08:42-nek:
Szerintem nem összehasonlítási alapot kell keresni, hanem megvizsgálni, hogy az egyes fizikai tényezők miért pont akkorák, mint amekkorák. Pl. gravitációs erő, Planc állandó, erős és gyenge kölcsönhatás, Nap-Föld távolsága, entrópia törvény, stb.-stb. Ezt értem finomhangoltságnak, hogy az univerzum tényezői pont a megfelelő arányban vannak ahhoz, hogy mi létezni tudjunk.
"A létezéséből miért következik, hogy finomhangolt? Mit értesz harmónia alatt? Szerintem ezek csak bullshit-ek, amik jól hangzanak, de amikor kimondod valójában csak üres szavak, nincs mögöttük semmi."
Az élethez való előfeltételek nagyon kényes egyensúlyban vannak, ez neveztetik finomhangoltságnak.
ma 16:44-nek:
"Ha millió próbálkozásból csak egyszer jön létre véletlenül ilyen univerzum, akkor a legtöbb univerzumban nincs aki ilyen kérdést feltegyen, abban az egy univerzumban meg lesznek egyesek akik ok nélkül tulajdonítanak transzcendens okot ennek a véletlennek."
Ugyanannyi okod van feltételezni a transzcendens (Isten) létezését, mint a millió próbálkozást; mi alapján magasztosítod az utóbbit az előbbivel szemben? Mert gondolom még nem bizonyítottad.
"Az élethez való előfeltételek nagyon kényes egyensúlyban vannak, ez neveztetik finomhangoltságnak." Az a baj, hogy erről neked lövésed sem lehet, mert nem tudunk megfigyelni olyan "világokat" ahol más lenne a planc állandó vagy egyéb fontos konstans. Azt sem tudjuk, hogy ilyen élet kialakulhatott volna-e, és, ha nem, attól még lehet, hogy ki tudott volna alakulni egy másféle. Sőt az is lehet, hogy ezek az állandók csak ilyenek lehetnek, és semmi szükség feltételezni egy intelligens "TV-szerelőt", aki finomhangolja a készüléket.
"Szerintem nem összehasonlítási alapot kell keresni, hanem megvizsgálni, hogy az egyes fizikai tényezők miért pont akkorák, mint amekkorák." Ez nem tudomány, hanem szemfényvesztés. Mégis hogy a büdös p*csába gondolod azt a vizsgálatot???? Miért pont akkora???? Miről beszélsz?Légyszíves írjál le, vázolj fel egy vizsgálati módszert kísérleti elrendezést, ami választ adhat erre a kérdésre: "miért ekkorák ezek a tényezők, amekkorák?"
De ha ennyire magasztosítod(sic!) a transzcendens létezését, akkor légyszi a következő kérdésed az ezotéria topicba tedd fel!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!