Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Bárthory Erzsébetről mit tudtok?

Bárthory Erzsébetről mit tudtok?

Figyelt kérdés

Az érdekelne amiért végül elítélték, tehát az a sok szörnyű tett, amit (állítólag) elkövetett.

De ne a wikipédiából, mert azt már olvastam :P

2011. ápr. 8. 14:20
 1/10 anonim ***** válasza:
vérszopóóóó BÖBE! :DDDD hát, fiatal akart lenni és fiatal lányokat kinzott és öletett le. túl sok újat nem fogsz hallani, de nézd meg a róla készült filmeket!
2011. ápr. 8. 14:37
 2/10 anonim ***** válasza:

Ha többet akarsz tudni róla, akkor ajánlom Neked "A rosszhírű Báthory-ak" című könyvet. (Nagy László nevű történész írta.) Ebben részletesen benne vannak a vádpontok.

Különben szolgálóleányok halálra kínzásával vádolták, a vérben fürdés a korabeli periratokban nem szerepel, ez a motívum kb. 150 évvel a per után bukkant fel.

2011. ápr. 8. 14:39
 3/10 anonim ***** válasza:
Az elsőre ne hallgass! Mármint a filmnézéssel. Vagyis nézd meg őket, ha gondolod, de ne vedd komolyan őket, történelmi szempontból nagyon sz@rok, főleg a szlovák változat. (A legjobb részben az, amikor a falusi sárból előkapart jobbágyleányka elolvassa a feltehetőleg latinul írt oklevelet, majd baráti puszit váltanak Báthory Erzsébettel...No comment.)
2011. ápr. 8. 14:43
 4/10 anonim ***** válasza:

Báthory.

Legalább a nevét tudnád leírni. Amúgy jó csaj volt, meg gazdag. Kellett a pénze másoknak, és ráfogtak marhaságokat.

Irány a könyvtár.

2011. ápr. 14. 00:26
 5/10 anonim ***** válasza:
Nekem tetszett a szlovák film, történelmi fantasynak elment. Volt egy hangulata.
2011. ápr. 14. 00:27
 6/10 anonim ***** válasza:
Fantasy-nak lehet, hogy elment, történelminek biztosan nem. Szerintem egy koncepció nélküli sz@r volt, a forgatókönyvíró nem tudta eldönteni, hogy vígjátékot, vagy horrort ír. Mintahogy azt sem, hogy a Báthory beteglelkű szadista-e benne, vagy nemes lelkű, messze a kora előtt járó nő-e.
2011. ápr. 14. 11:13
 7/10 anonim ***** válasza:

Nagyon ki vagy rá akadva:))

Nekem a ruhák voltak néhol érdekesek benne, de azzal együtt kellemes emlék, vannak benne pici finomságok.

Erzsi néniről anno elég sokat olvasgattam, nekem sem nemeslelkűnek, sem a kora előtt járónak nem tűnt annyira.

Az meg, hogy főúrnőként agyonvert pár szemtelen vagy ostoba szolgálót, nem volt olyan ritka jelenség. Ami azt illeti, néha ebbe a világba is jól jönne a pallosjog. :D

2011. ápr. 14. 14:15
 8/10 anonim ***** válasza:

Igen, nagyon a bögyömben van az a szlovák változat. Igazából nem zavar, ha egy történelmi film nem ragaszkodik teljesen a valósághoz, "ferdít" a történteken, ha az okkal teszi (művészi hatás, dramaturgiai fordulat stb.)De az dühít, ha azt látom, hogy a forgatókönyvírónak fingja nincs arról a korról, amiben a film játszódik.

A francia változat sok szempontból jó volt, csak azt nem értem, hogyha ennyire köze nem volt a történetének az igazi Báthory-hoz, akkor miért nem teljesen fiktív személyekkel csinálták.

Kíváncsi lennék, a kérdezőnek sikerült-e utánajárni annak, ami érdekelte.

2011. ápr. 14. 20:47
 9/10 anonim ***** válasza:

Hát, most a Gladitornak mi köze volt a római történelemhez azt leszámítva, hogy az ókorban létezett Róma, meg megvolt a Colosseum? :)

Attól még az is egy jó film.

2011. ápr. 14. 20:49
 10/10 A kérdező kommentje:
Bocsi, a nevét véletlenül írtam el. És letöltöttem pár filmet róla de még nem volt időm megnézni. Köszönök mindent sokat segítettetek azzal hogy elmondtátok véleményeiteket, nézeteiteket a filmről is ;)
2011. ápr. 15. 20:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!