Bárthory Erzsébetről mit tudtok?
Az érdekelne amiért végül elítélték, tehát az a sok szörnyű tett, amit (állítólag) elkövetett.
De ne a wikipédiából, mert azt már olvastam :P
Ha többet akarsz tudni róla, akkor ajánlom Neked "A rosszhírű Báthory-ak" című könyvet. (Nagy László nevű történész írta.) Ebben részletesen benne vannak a vádpontok.
Különben szolgálóleányok halálra kínzásával vádolták, a vérben fürdés a korabeli periratokban nem szerepel, ez a motívum kb. 150 évvel a per után bukkant fel.
Báthory.
Legalább a nevét tudnád leírni. Amúgy jó csaj volt, meg gazdag. Kellett a pénze másoknak, és ráfogtak marhaságokat.
Irány a könyvtár.
Nagyon ki vagy rá akadva:))
Nekem a ruhák voltak néhol érdekesek benne, de azzal együtt kellemes emlék, vannak benne pici finomságok.
Erzsi néniről anno elég sokat olvasgattam, nekem sem nemeslelkűnek, sem a kora előtt járónak nem tűnt annyira.
Az meg, hogy főúrnőként agyonvert pár szemtelen vagy ostoba szolgálót, nem volt olyan ritka jelenség. Ami azt illeti, néha ebbe a világba is jól jönne a pallosjog. :D
Igen, nagyon a bögyömben van az a szlovák változat. Igazából nem zavar, ha egy történelmi film nem ragaszkodik teljesen a valósághoz, "ferdít" a történteken, ha az okkal teszi (művészi hatás, dramaturgiai fordulat stb.)De az dühít, ha azt látom, hogy a forgatókönyvírónak fingja nincs arról a korról, amiben a film játszódik.
A francia változat sok szempontból jó volt, csak azt nem értem, hogyha ennyire köze nem volt a történetének az igazi Báthory-hoz, akkor miért nem teljesen fiktív személyekkel csinálták.
Kíváncsi lennék, a kérdezőnek sikerült-e utánajárni annak, ami érdekelte.
Hát, most a Gladitornak mi köze volt a római történelemhez azt leszámítva, hogy az ókorban létezett Róma, meg megvolt a Colosseum? :)
Attól még az is egy jó film.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!