A Káoszelmélet létezik?
Létezik.
Én azóta ismerem, mióta Dr. Ian Malcolm beszélt róla a Jurassic Parkban.
Első válaszoló vagyok
Mi a baj? Én is hiszek a káoszelméletben, és az idegen attraktorokban is. Csak "érdekességként" írtam oda a Jurassic Parkot.
De, ha érdekel a téma, olvasd el a Jurassic Parkot (Őslénypark volt a címe asszem magyarul) és Az elveszett világot Michael Crichtontól, mert roh@dtul erről szólnak :)
Az elveszett világot legalábbis tudom ajánlani, ott nagyon jól bemutatja az elméletet, végigvezeti az egész könyvön. Az első kötetre (Jurassic Park), nem emlékszem, ott lehet, hogy nem ez a téma főleg.
Tehát ja, létezik. Annyit tudok róla, hogy sok mindenre próbálták már ráhúzni. Nekem tetszik, de ez főleg pont Michael Crichtonnak köszönhető, mert etológiai példán fűzte végig. Az meg nekem nagy kedvenc.
Tudományos forrást, ami hasznos és hiteles, hirtelen nem tudok. Nagyon rég nézegettem én ezeket :D
Igen, létezik. Az elmélet lényegében arról szól, miszerint a káosz elvén működik a világ, tehát működési dinamikáját nem lehet megjósolni előre biztosan. Ám később a káoszon túl lassan betekintést nyertek a dolgok működésébe, ahogy a technika fejlődött, így lassan látni kezdik a rejtett összefüggéseket a világban. A pillangó-hatás pedig szintén egyszerűsítve arról szól, hogy egészen kis dolgok mennyire meghatározóak lehetnek, főleg az idő előrehaladtával, főleg az időjárás esetében. Elnagyolva újfent... erre példa: egy pillangó szárnycsapása Kínában, olyan légáramlatot indíthat meg, amely Amerikában tornádót eredményezhet.
További információt szerezhetsz még a témáról, ha igazán érdekel az alábbi helyen:
Ugyanakkor, ha már a netes magyarázat is összezavart, ill. nem volt túl érthető, akk. csak saját felelősségre a könyvvel, mert nem túl könnyű olvasmány laikusoknak.
Továbbá "tudományág is létezik a témában", a neve: kaológia. A Jurassic park-ban kb. 1-2 mondta hangzott a "p-hatással" kapcsolatban szal. arra úgy gondolom nem érdemes időt pazarolni csak ezért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!