Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Van e valami alapja annak...

Van e valami alapja annak hogy egyesek egészségre károsnak tartják a génmódosított növényeket?

Figyelt kérdés
Idén a föld népessége elérte a 7 milliárd főt, idővel egyre nagyobb problémát fog jelenteni a lakosság élelmiszerigénye(van ahol már most is az). Nem lenne e jó megoldás kiváltani a mostani nehezen termeszthető növényeinket szélsőséges viszonyokon is jól megélő sokkal többet termő génmódosítottakra? (Elvégre a mai legtöbb növényünk is emberi beavatkozás nemesítés... terméke.)
2011. febr. 17. 02:09
1 2
 11/14 hollófernyiges ***** válasza:
Bár igaz hogy a pritamin lánykori neve paradicsompaprika, de valahogyan nehéz elhinni hogy a kettő hibridizációjából született. Valami forrás erre, esetleg?
2011. febr. 17. 14:45
 12/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a gyors válaszokat.

Naem vagyok jártas a témában pusztán laikusként tettem fel a kérdést.

A lakosságnövekedést, és az élelemhiányt csak példának írtam, tudom hogy van nagyobb baja is a világnak.

Mgj.

Akkor most ami ma GM néven forgalomban van az gyakorlatilag olyan növény aminek a rezisztenciáját mesterséges úton növelik? Mert én a GM alatt a későbbi hozzászólók által írt olyan tulajdonságot értem mint szárasságtűrés, esetleg nagyobb termőképesség. Mint laikus számomra ezen módosítások kevésbé tűnnek veszélyesnek, mint az első verzió. De ha ezek még csak kutatási stádiumban vannak...

(Se nem félek a GM növényektől, se nem támogatom azt, egyszerűen csak érdekel mi abban az igazság abból amit a sajtó összehord, mert manapság ha az ember hall valamit azt be kell szorozni 0,2-vel és akkor kapom meg a valóságtartalmát.)

2011. febr. 17. 16:22
 13/14 hollófernyiges ***** válasza:
Olyan GM növény amibe bevittek egy gént és ott működött és attól világított, tejfehérjét vagy extra vitamint termelt rengeteg van, százával közlik az ilyen cikkeket. Olyan amit szántóföldön nagyban termelnek és emberi fogyasztásra van szánva (tehát pld az olyan repcét amelyiknek az olaja ipari felhasználásra alkalmasabb nem veszem ide) kettő féle van, egyik a Monsanto által gyártott gyomirtóra rezisztens és nagyobb adagban lehet rá önteni. A másik egy emberre ártalmatlan toxint termel amelyik bizonyos fajta rovarra (több fajtára is lehet de mindegyikhez más gén kell) mérgező. Ez utóbbi jól hangzik, de gyakorlatban azt jelenti, hogy a méreg ugyanúgy elpusztít sokféle rovart (méheket és talajlakókat is beleértve esetleg) válogatás nélkül mintha vegyszerrel lenne végigszórva a mező.
2011. febr. 17. 19:23
 14/14 anonim ***** válasza:
100%

A sajtó is hülyeséget beszél.

"Vadkender ültetvényt találtak a rendőrök."

Ember! hát azt minek termesztenék,m az nő magától is, esetleg indiai kendert.

Csak figyeld meg és majd téged is zavarni fog!

Az a GM, aminek a DNS-ébe közvetlenül belebuzgerálnak különböző céllal pl: szárazságtűrés, nagyobb terméshozam, jobb tárolhatóság (tovább eláll a paradicsom), rovar/betegség rezisztencia, vegyszer rezisztencia, hideg-, melegtűrés, fehérjetartalom, szín változtatása...

Ez lehet saját gének többszörözése, eltávolítása, vagy más fajból való átvitele....

Gondolj arra, hogy ez egy irányított mutáció.

Nem mondom, hogy nem lehetnek káros hatásai, de túlzott a félelem ezzel kapcsolatban.

2011. febr. 17. 19:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!