Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Lehet valami "evolúciós"...

Lehet valami "evolúciós" alapja annak, hogy egyre kevesebb nő akar gyereket?

Figyelt kérdés

Egyre többször olvasok itt is olyat, hogy nők nem akarnak gyereket, meg a környezetemben is egyre többször hallom.

Evolúciós alap alatt azt értem, hogy például azok az állatok, akik úgy "döntöttek, hogy ki akarnak halni" (jó, ez így elég hülyén néz ki leírva, de szerintem a lényeg átjön), bennük meg van az az ösztön, hogy a mai világ már nem jó, nem megfelelőek az életkörülmények ahhoz, hogy kicsinyeik szülessenek, ezért nem akarnak szaporodni.

Ilyenkor nem értem azt, hogy akkor miért kell a pandát mesterségesen megtermékenyíteni. Ha egyszer a panda TUDJA, hogy nem jó a környezet a kölyöknemzéshez és neveléshez, miért erőltetik? Ez az élet rendje, nem? Állatok kihalnak, mert a világ, a környezet romlik, ami számukra már nem megfelelő.

És elérkeztünk az emberhez is...

Egyre kevesebb nőben van meg az anyai ösztön, mert a tudat, hogy nem jó ebbe a világba gyereket szülni, elnyomja azt. Mármint az anyai ösztönt...

Az ember is TUDJA, hogy az élet pörög, rohan, és így nem tud, nem akar gyereket vállalni, mert TUDJA, hogy nem lenne képes rá figyelni és rendesen nevelni.

Ennél sokkal rosszabb az, hogy ha valaki vállalja a gyereket, de valahogy "elfelejti" nevelni, mert nincs rá ideje... (Ilyenkor mindig eszembe jut, az átlag 7 perc, amit a szülők a gyerekre fordítanak.) Ha nem képes arra, hogy meló, meg házimunka mellett normálisan nevelje a gyereket, minek szülte meg? Ezért van annyi hülye gyerek a mai világban, mert a szülőnek nincs rá ideje, hogy megnevelje...

Lehet ez valami evolúciós "előrelépés"? Hogy az anyai ösztön kihalása egyenes arányosságban van a világ/bolygó/életkörülmények romlásával?

(Valahol még azt is olvastam, hogy a meddők száma is megnőtt, ez nem tudom, mennyire igaz, de ha az, akkor ez is idetartozhat...)

Nem vagyok kíváncsi anyatigrisek hisztizésére, nem akarok vitatkozni, én azokat kérdezem, akik esetleg már elgondolkodtak-e valami hasonlón, vagy azokat, akik ilyesmivel foglalkoznak, mint az evolúció.

Előre is köszönöm a válaszokat! :)

2011. febr. 6. 08:22
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
63%

Bizonyos állatoknál tényleg van ilyen evolúciós hatás. Túlnépesedés esetén mikor sok egyed van egy kis területen összezárva bizonyítottan drasztikus zuhanás következik be a szaporodási hajlandóságban.

Az embereknél szerintem ilyen nem igazán figyelhető meg.

2011. febr. 6. 12:57
 12/16 anonim ***** válasza:

ma 12:57:

Az sem igazán evolúciós hatás, inkább csak egy generáció reakciója a környezetre. És nem is igazán tudatos, ugyanis ha sokan vannak ugyanarra a készletre, akkor nyilvánvalóan fejenként kevesebb jut, ami már nem is olyan ideális feltétel az utódnemzésre.

2011. febr. 6. 13:31
 13/16 anonim ***** válasza:

Szerintem az evolúció elméletileg képes arra, hogy jutalmazza azokat az egyedeket, akik nem vállalnak annyi gyereket, "nem szaporodnak túl".

De: ehhez sok, egymástól független, elkülönült populációra van szükség. Mert egy populáción belül természetesen a legtöbb utódot nemző egyedek fognak érvényesülni (feltéve hogy nem sokkal életképtelenebbek más téren). Elkülönült populációk között viszont kialakulhat az, hogy az a csoport sikeresebb lesz, amelyik nem szaporodik túl, és amelyik meg túlszaporodik, az meg kihal.

Az emberek manapság szerintem egy populációként tekinthetőek, tehát itt nem lehetséges ilyesmi.

2011. febr. 6. 14:05
 14/16 anonim ***** válasza:

Ezért nem akarnak gyereket: [link]

Másrészt meg butaság néhány százalékos népességingadozásnál kihalást vízionálni.

2011. febr. 6. 15:17
 15/16 anonim ***** válasza:
Az életkörülmények romlásáról pedig: köztudott összefüggés, hogy minél jobbak az életkörülmények egy országban, annál kisebb a népszaporulat. Lásd Afrika, India, Kína
2011. febr. 6. 15:39
 16/16 anonim ***** válasza:
Társadalmi, szociális,gazdasági oka van,nem evolúciós!
2022. máj. 17. 14:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!