Kire vonatkozik, , a szürke eminenciás, , ,?
"A szürke eminenciás olyan hivatalnokok gyűjtőneve, akik kötelességtudatból
lelkiismeretesen végezték a rájuk bízott munkát, amiért nem kaptak és nem
is vártak különösebb elismerést."
Az első nem tudom, honnan vette ezt, de az biztos, hogy köznyelvben nem ezt értjük rajta.
A "szürke eminenciás" az az ember, aki a háttérből intézkedve támogat valakit, művészeket, feltalálókat, tudósokat.
"Szürke eminenciás" az, aki a háttérből irányít úgy, hogy ő maga nem mutatkozik. Richelieu nevezte így leghatékonyabb diplomatáját,az igen művelt József atyát. Az atya kapucinus szerzetesként szolgálta Richelieu külpolitikáját, ami elsősorban Franciaország nagyhatalmi státusát erősítette, s ezen belül a Habsburg-ház hatalmát gyengítette.Többek között 1630-ban a regensburgi birodalmi gyűlésen volt igen hatékony.
József atya egyébként francia nemes volt, s Francois Leclerc du Tremblay volt a neve. 1577-1638 között élt.
Nem tudom, mennyire vagy jártas a fociban. Én csak az ottani példát tudom.
Olyan játékosra mondják, aki nincs a reflektorfényben (pl. CR7), hanem szerényen, csendben, elszántsággal, nagy akarással és eredményesen végzi a munkáját. Ilyen focista pl. Xavi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!