Hogy nem láttam a felhőt, ha sok ideig bámultam?
Mekkora volt a felhő? És közvetlenül azt nézted, vagy a környékét?
Szerintem valami olyasmi történt, mint mikor egy lap közepére tett x-et bámulsz. Az agyad "eltünteti". de már nem emlékszem miért
Pontosan a felhőre néztél, vagy inkább csak "bambultál" és egy felhő melletti pontot néztél esetleg? Ez utóbbi esetben ugyanis elképzelhető, hogy a felhőről a szemlencse által alkotott kép a retina ún. vakfoltjára esett. Ez az a hely, ahol a vérerek bemennek a szemgolyóba és táplálják a retinát. Itt nem igazán lát az ember, de nem veszi észre, ugyanis az agy "kipótolja" a képet. Van rá teszt:
Én régebben úgy is kipróbáltam, hogy kockás füzetbe rajzoltam egy X-et meg egy pacát. A paca megfelelő távolságból nézve eltűnt, ellenben a füzet kockás mintáját ott láttam helyette.
Utolsó válaszoló, elméletben lehetséges az, amit leírtál. Valóban, ha a retinára vetülő képen valamilyen képrészlet rezzenéstelenül, mindig ugyanarra a pontra esik, akkor azt a képrészletet elhalványítja az agy. Ezért van az, hogy a retina felett futó vérereket nem látjuk.
Azonban a szemen kívüli tárgyak megfigyelésénél ez nem nagyon küvetkezhet be, ugyanis éppen ezért a szem, akaratunktól függetlenül, állandóan apró ugráló mozgásokat végez. nem túl nagyokat, csak néhány szögmásodperceseket, de ez már elég ahhoz, hogy a kép ne halványuljon el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!