Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy nem láttam a felhőt, ha...

Hogy nem láttam a felhőt, ha sok ideig bámultam?

Figyelt kérdés
Épp most bámultam ki az ablakomon, miközben zenét hallgattam, és ott volt egy felhő, néztem, néztem, bámultam, és hirtelen eltűnt, mintha nem lett volna ott. Tudom, hogy a szemem "káprázott", de ez mitől van? Nem elmosódott, hanem eltűnt. Aztán pislogtam, megint láttam, bámultam megint eltűnt. Mi az oka?
2011. jan. 15. 16:37
 1/5 anonim ***** válasza:

Mekkora volt a felhő? És közvetlenül azt nézted, vagy a környékét?

Szerintem valami olyasmi történt, mint mikor egy lap közepére tett x-et bámulsz. Az agyad "eltünteti". de már nem emlékszem miért

2011. jan. 15. 18:01
 2/5 anonim ***** válasza:

Pontosan a felhőre néztél, vagy inkább csak "bambultál" és egy felhő melletti pontot néztél esetleg? Ez utóbbi esetben ugyanis elképzelhető, hogy a felhőről a szemlencse által alkotott kép a retina ún. vakfoltjára esett. Ez az a hely, ahol a vérerek bemennek a szemgolyóba és táplálják a retinát. Itt nem igazán lát az ember, de nem veszi észre, ugyanis az agy "kipótolja" a képet. Van rá teszt:

[link]

Én régebben úgy is kipróbáltam, hogy kockás füzetbe rajzoltam egy X-et meg egy pacát. A paca megfelelő távolságból nézve eltűnt, ellenben a füzet kockás mintáját ott láttam helyette.

2011. jan. 15. 18:37
 3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! : ) Most már értem.
2011. jan. 15. 22:43
 4/5 anonim ***** válasza:
Nem akaok hülyeséget írni, de szerintem "elfáradtak" a receptorok a szemedben, amíg bámultad a felhőt. Illetve a nem a felhőt érzékelő szomszédos receptorok is telítődhettek a sok fénnyel, így egy idő után összemosódott az információ. Mivel nem is fókuszáltál a felhőre, könnyen összemosódhatott a környezetével. De mikor pislogtál, a receptorok újra "kipihenték magukat", így újra kontrasztossá vált a felhő.
2011. jan. 15. 22:50
 5/5 anonim ***** válasza:

Utolsó válaszoló, elméletben lehetséges az, amit leírtál. Valóban, ha a retinára vetülő képen valamilyen képrészlet rezzenéstelenül, mindig ugyanarra a pontra esik, akkor azt a képrészletet elhalványítja az agy. Ezért van az, hogy a retina felett futó vérereket nem látjuk.

Azonban a szemen kívüli tárgyak megfigyelésénél ez nem nagyon küvetkezhet be, ugyanis éppen ezért a szem, akaratunktól függetlenül, állandóan apró ugráló mozgásokat végez. nem túl nagyokat, csak néhány szögmásodperceseket, de ez már elég ahhoz, hogy a kép ne halványuljon el.

2011. jan. 16. 10:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!