Hány óra van éjfélkor?
Szerintem, a nap ott fejeződik be, hogy:
23:59.9.99.99.99 stb.
és ott kezdődik az új nap, hogy:
0:00.0.00.00.00
0:00.0.00.00.01
és így tovább :D
Tehát, szerintem úgy a logikus, hogy 0:00 van éjfélkor, mert ugyan nem írjuk ki, de akkor már elkezdődött az új nap, mert 0 óra 0 perc akárhány másodperc van.
És az az egy hihetetlenül rövid pillanat, amit még elkapni is lehetetlen, a hajszálpontos 0 óra 0 perc 0 másodperc 0 tizedmásodperc stb., az a két nap közti váltás, a valódi éjfél.
Csak egy példa. Vegyük a századokat! 1999 még XX. századhoz tartozik, és ugyanúgy 2000 is a XX. század, nem új század....
és 2001 pedig már a XXI. század.....
Gáz, mert én is így hallottam, hogy a történészek ezt csinálják... Ők éves felbontással nézik. De akkor most milyen felbontással kell nézni a napok esetében? Órással? Akkor 24:53-kor még az előző napot írjuk? Na várjunk, így délben még csak 11 óra telt el a napból?
Percessel? (Ennek jobbnak kéne lennie, mert ha a kamerám percenként rögzít egy képet, abból jobb minőségű film lesz, mintha óránkét.) Akkor 24:00:58-kor írjuk még az előző napot írjuk? És ekkor 00:02-kor még csak egy perc telt el a napból?
Most nézzük másodpercessel? Század másodpercessel? Milliomod másodpercessel? Ne már!
Különben a történészek se normálisak. Valamikor írtunk 0-át, de ha 2000 a 20. századhoz tartozik, akkor 0 az időszámításunk előtti 1. századhoz. Az időszámításunk az időszámításunk előtti első században kezdődött? MI VAN?
Különben mindenki megnyugtatása végett:
24:00:00-ból 23:59:59,9999999...(végtelen sok 9-es)-et levonva 0-át kapunk, azaz 24:00:00 ugyanaz, mint a 23:59:59,999999999... és ezután jön a következő napon 00:00:00+valamikevés, csak ugye azt szeretjük, ha az óráink a pontos idő alsó egész részét jelzik ki, így nap elején már 00:00:00-át kéne.
Legalábbis nekem valamiért ez tűnik logikusnak. Persze bele lehet keverni egy csomó hagyományt, és akkor azt csinálnak, amit akarnak...
Hát elég bonyolult, nem nagyon értem...
de köszi azért. :D
Bár nem kapcsolódik szorosan a kérdéshez, de:
"A válasz megírásának időpontja: 01-20 21:54"
0-t mint évet nem írtunk soha. A keresztény időszámítást valamikor többszázban indították el visszamenőleg, akkor számították ki különböző csillagászati dolgok alapján, hogy kb. mikor (hány évvel azelőtt) született Jézus, és onnan datálódik az időszámításunk.
De az időszámítás kitalálásakor a 0 mint számfogalom még nem létezett, ezt ha jól tudom, a 7. sz-ban találták ki arab matematikusok, így eleve teljesen biztos, hogy a számolást nem 0-val kezdték, hanem 1-gyel.
Az időszámítás elindításakor használt római számoknál a mai napig sem létezik nulla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!