A Nap gravitációs mezeje gyakorol valamilyen féle vonzó hatást a Földre?
Előre elnézést kérnék, ha esetleg nagy baromságot kérdeznék, de nagyon érdekel a téma, viszont nem igazán vagyok járatos benne, ezért és folyamodok nálamnál okosabb emberekhez:
Tehát a Nap vonzza-e a Földünket mágneses értelemben, avagy olyan messze van tőle, hogy a közvetlen hatás nem ér el minket, csak a közvetett(napszél formájában)? Másképp megfogalmazva: Mért nem zuhanunk bele egyszerűen a Napba? Illetve a Merkúr ami a Naphoz legközelebb van, kap-e valamilyen vonzó hatást a Naptól? Nyilván nem, mivel még mindig megvan, de miért??
Természetesen a Napnak van gravitációs hatása a Földre, hiszen emiatt keringünk körülötte, és nem repülünk szanaszét az űrben. Belezuhanni meg azért nem zuhanunk, mert a keringés következtében fellépő centrifugális erő és a nap vonzása kiegyenlítik egymást.
A Merkúrral és az összes bolygóval, ami a Nap körül kering ugyanez a helyzet.
a centrifugális erő miatt nem zuhanunk a napba, és igen, vonz minket.
mondjuk valaki mindjárt kijavít engem hogy az nem is centrifugális...
Ú, nálad iszonyú nagy képzavar van.
Először is döntsd el, gravitációs vagy mágneses erőről beszélsz.
Gravitációs nyilván, hiszen talán ezért kering a Föld a Nap körül... Nem gyanús?
Ajaj, elnézést kérek, a kérdést tettem fel rosszul, eredetileg ezt akartam írni:
A Nap mágneses mezeje gyakorol valamilyen féle vonzó hatást a Földre?
Bocsánat a félreértésért
A nap elektromágnesessége nincs befolyással a földre.
A nap gravitációja tartja vissza a földet attól hogy az nyílegyenesen kiszálljon az űrbe.
A földnek 30km/sec sebességű egyenes vonalú lendülete van,és ez ÁLLANDÓ... emiatt nem esünk a napba bele.
A gravitáció hat az egész földre és felszínére is,pl az óceánok dagálya akkor a legmagasabb amikor a hold és a nap is együtt állásban állnak mint pl napfogyatkozáskor.
A napszél az nagy energiájú töltött részecskék milliárdjai, ezt a föld mágnesessége 99%-ban eltéríti. Amúgy nagy elektromos áramot indukál a fémekben (ha extrém nagy napszél kitörés van és és ez átjut a mágnesesség ellenére ), de amolyan "toló-húzó" hatása nincs ennek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!