Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mitől lehet észrevenni azonnal...

Mitől lehet észrevenni azonnal hogy film, vagy sorozat megy a tvben?

Figyelt kérdés
Tehát MITŐL néz ki konkrétan máshogy, amit a képernyőn látunk, egy sorozat esetében és egy film esetében? "Olcsóbb a cucc". Oké. De technikailag mi a magyarázata hogy azonnal látszik a különbség?
2010. nov. 23. 11:29
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Az NCIS is sorozat, mégsem látod rjata, hogy nem film. Az Esmeralda valóban szimplán azért szar, mert tehetségtelen a rendező, tehetségtelen a stáb, tehetségtelenek a színészek és csakugyan nem túl jó cuccot használnak, és azt is szarul.
2010. nov. 23. 13:27
 12/18 anonim ***** válasza:
100%

Most így hírtelen néhány ötlet:

1. Egy filmnél nagyon sok apróság van, amire egy sorozatnál, még ha hozzáértőkből áll a stáb, akkor se éri meg (idő és pénzhiány miatt) figyelni; ezeket már alapban - akár tudat alatt - érzékeled.

Pl. filmeknél minden egyes háttérzaj, kulccsörrenés, esőkopogás, stb-stb jól meg van szerkesztve... egy sorozatnál ez sokkal gagyibb hatást kelt.

2. Operatőri fogásokkal ugyanez a helyzet, egy filmnél fontos, hogy mikor hogyan mit látunk, egy sorozatnál sima állóképpel nézzük, ahogy marinéni és józsibácsi veszekednek.

Nyílván egy mozivászonra készült filmnél nem mutatnak 10 percig premier plánban két fejet, de mikor a nagymami otthon nézi a kistévéjén, akkor igenis csak józsibá és marinéni fejét akarja látni.

3. Rengeteg sitcom megy mostanság a tv-ben, amiket eleve adott díszletben, esetleg közönség előtt vesznek fel... it egyértelmű, hogy teljesen mások az adott lehetőségek, és ezt azonnal észrevenni.

4. A magyar TV-kben futó sorozatok igen nagy része vagy alacsony költségvetésű magyar sorozat, vagy ezer éves külföldi... nyílván a 16 éves jóbarátok nem néz ki olyan jól, mint a harry potter...

.. most hirtelen ennyi jutott eszembe, remélem segítettem, ha nem, akkor bocs

2010. nov. 23. 13:50
 13/18 anonim ***** válasza:

Kiegészítés: egyébként azért régen is és most is készülnek abszolut film hatást keltő sorozatok, de ezek:

1. drágák,

2. hosszúak, nem férnek bele a 30 perces keretbe, amire egy nézőt mindennap a TV elé lehet ültetni.

3. nem napi/heti rendszerességgel készülnek, hanem kb havonta van egy rész,

4. abszolut alkalmatlanok arra, amiért a legtöbb ember leül megnézni egy barátok köztöt, vagy jóban rosszbant. (Nem arra célzok, hogy az emberek hülyék... de általában akkor néznek sorozatot, amikor nincs szükségükagyi aktivitásra... semmi komoly operatőri hancúr, meg sejtelmes hanghatások... :) )

2010. nov. 23. 13:57
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Arra gondolsz, hogy ugyanaz a kép/mozgás valahogy más hatást kelt egy filmben és egy sorozatban? A Discovery Science-en megy néha a Filmkészítés tudománya c. sorozat. Abban megmutatják, hogy milyen utómunkákat végeznek egy filmen, amitől szebb lesz a kép, ill. eleve sokkal jobb technika áll a filmesek rendelkezésére. (ez nem biztos, de úgy tudom a mozifilmeket még mindig szalagra veszik) Ezeknek nagy részére nincs idő és pénz a sorozatok esetében. Én arról szoktam megállapítani, hogy a filmek képe egy kicsit zajos, de valahogy mégis jobb nézni.
2010. nov. 23. 15:11
 15/18 anonim ***** válasza:
83%

Én is értem, mire gondolsz, és megdöbbentő, hogy mennyien nem értik a kérdést. Vagyis inkább kétségbeejtő :(

Ezen a kérdésen már én is eltöprengtem amúgy, és furcsa, de én pont azt hallottam, hogy ezek a sorozatok nagyobb fps-el (több képkocka per másodperccel) készülnek, mint a hagyományos filmek és több világítással. Tehát bár pont ezek tűnnek furának, de ezeken élethűbb a kép, és a filmeken "műbb", csak mivel azt szoktuk meg a tévében, ezért a sorozat tűnik furcsának.

2010. nov. 23. 15:25
 16/18 A kérdező kommentje:
Na!:) A végére sikerült már képbe kerülni, örülök, járnak pontok. És igen, én is ilyesmire gondolok hogy képkocka/másodperc függvénye ill. hogy nem végeznek különösebb utómunkákat. Hiszen fölösleges lenne mert ezeket lényegében csak a történetük miatt nézik...
2010. nov. 23. 17:25
 17/18 anonim ***** válasza:
Ezt én is észrevettem már régen, hogy az olcsó és egykaptafára készült sorozatok képe élesebb mint a minőségi tv filmeknél. De ez igy van jól.
2010. nov. 23. 20:05
 18/18 anonim ***** válasza:

ezen már énis gondolkodtam, és amiket a többség írt, jó dolgok, pár dolgot fűznék még hozzá. Én nem a film vagy sorozat között látom a különbséget, hanem a magyar, illetve külföldi produkciók között. PL. egy CSI, vagy egy NCIS, olyasmi hatást kelt, mint egy moziffilm, ellenben a barátok közt-ről, és egy magyar filmről egyből megmondom hogy magyar. Talán másmilyen szögeket, másmilyen beállításokat, plánokat használnak, mint Hollywoodban, és más felszerelést is...

Igaz sokkal jobb egy profi mozifilm, de pont emiatt szerintem egy egyszerű kb. 1-2 beállításból felvett barátok közt sokkal valósághűbb, ahogy te is írtad, "mintha ott lennének a szobámban". Nincsenek olyan kamerabeállítások, ráközelítések, hanem végig úgy látod azt a félórát, mintha ott lennél közöttük... Emellett a Hllywoodi filmeknél a hangot sokszor úgy veszik fel utána, minden egyes zörejt utólag imitálnak stb., még egy bk-nél van egy mikrofon ami mindent rögzít és csá...

2012. okt. 15. 17:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!