Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan lehet nátrium-oxidot...

Hogyan lehet nátrium-oxidot (Na2O) nátrium nélkül előállítani?

Figyelt kérdés
2010. nov. 20. 20:07
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Milyen jó dolog ilyet olvasni:)

Korrigálja valaki a tévedéseit!

2010. nov. 21. 18:26
 12/17 A kérdező kommentje:
Úgy szeretném, hogy két vegyületet reagáltatunk (amihez nem kell se áram, se hevítés), és abból keletkezik Na2O, és azon kívül esetleg valami.
2010. nov. 28. 10:03
 13/17 anonim ***** válasza:
78%

Szóval úgy gondolod, hogy fogod az 'A' port, hozzákevered 'B' kőzethez, és erre Na2O lesz belőle szobahőmérsékleten, hevítés és hasonlók nélkül?

Hát, szerintem ezért Nobel díjat kapnál :D

2010. nov. 28. 14:22
 14/17 anonim ***** válasza:
51%

"Úgy szeretném, hogy két vegyületet reagáltatunk"

Más amit szeretnénk és más amit meg lehet valósítani! Ritka az olyan kémiai reakció amihez nem kell energia bevitel vagy katalizátor. Van olyan reakció amihez látszólag nem kell katalizátor pedig 60% reletív páratartalom alatt nem jön létre.

2010. nov. 28. 14:47
 15/17 anonim ***** válasza:
Manapság nátrium-klorid (NaCl) olvadékának elektrolízisével állítják elő. A nátrium-kloridot kalcium-kloriddal (CaCl2) keverik össze, így a keverék olvadáspontja lényegesen alacsonyabb lesz a tiszta nátrium-kloridénál (700 °C alatt). A katódon kiválik a tiszta elemi nátrium. Ez az eljárás jóval olcsóbb, mint a nátrium-hidroxid elektrolízise.
2010. nov. 28. 14:55
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Persze amit előbb leírtam az a nátrium előállítása azt még oxigénben el kell égetni.Sok reakciót több lépcsőben lehet csak megcsinálni. Pld én az ősszel csináltam CaCl2-t ami a Ceresit Stop pára hatóanyaga. Ott is az első lépcsőben reagáltattam a mészhidrátot sósavval majd utána a kapott vízes oldatot be kellett párolni és 200 fokon hevítéssel vízmentesíteni.És ez egy pofonegyszerű reakció.
2010. nov. 28. 15:04
 17/17 anonim ***** válasza:
51%

Nátriumot égetsz.

Nélküle nem lehet.

4Na+O2-->2Na2O

2012. jan. 16. 12:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!