Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mitől függ, hogy a szellentés...

Mitől függ, hogy a szellentés mennyire büdös?

Figyelt kérdés
2010. nov. 19. 21:29
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
90%

Ez a tudományos rész, nem a vicces.

Úgy tudom, leginkább a lizin büdös belőle.

Egyébként meg tényleg attól függ, hogy te mennyire tudtad megemészteni az ételt (mert ha jól, akkor ott kevés a gáz és nem nagyon büdös). Ha viszont nem tudod megemészteni, akkor a baktériumok veszik kezelésbe, és azok már nem kíméletesek.

2010. nov. 20. 02:18
 12/12 anonim ***** válasza:

Jaj! Egy kis pontosítás az eddigiekhez:

"Igaz, hogy a szellentés nagyrészt metánból áll..."

Nem tudom, hogy ezt hol olvasta vagy hallotta a kedves válaszoló, de ez is az elfogyasztott ételek összetételétől függ. Általában nitrogén, oxigén és hidrogén a gélgáz fő összetevője és nem metán.

"...de ez a kis kén, ami belekeveredik éppen elég, hogy megszagosítsa."

Kén?! A kén a test hőmérsékletén szilárd elem. Nehéz lenne kifingani. Maximum por formájában tudnám elképzelni. Bár elég érdekes lenne ha a szervezet elemi kenet termelne.

Szerintem a válaszoló a kén-hidrogénre és egyéb szerves szulfidokra gondolt. Ezek valóban termelődnek és záptojás szagúak.

Ezen kívül az aminosavak lebomlásakor, dekarboxileződéssel keletkező aminok, diaminok és poliaminok valóban kellemetlen szagú vegyületek. De nem kizárólag a lizinből származó pentil-diamin miatt bödös a bélgáz. Pláne nem a lizintől, mint aminosavtól. Dolgoztam már tiszta lizinnel. Nem mondhatnám hogy olyan irtózatos penetráns szaga lenne.

2010. nov. 28. 17:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!