Mitől függ, hogy a szellentés mennyire büdös?
Ez a tudományos rész, nem a vicces.
Úgy tudom, leginkább a lizin büdös belőle.
Egyébként meg tényleg attól függ, hogy te mennyire tudtad megemészteni az ételt (mert ha jól, akkor ott kevés a gáz és nem nagyon büdös). Ha viszont nem tudod megemészteni, akkor a baktériumok veszik kezelésbe, és azok már nem kíméletesek.
Jaj! Egy kis pontosítás az eddigiekhez:
"Igaz, hogy a szellentés nagyrészt metánból áll..."
Nem tudom, hogy ezt hol olvasta vagy hallotta a kedves válaszoló, de ez is az elfogyasztott ételek összetételétől függ. Általában nitrogén, oxigén és hidrogén a gélgáz fő összetevője és nem metán.
"...de ez a kis kén, ami belekeveredik éppen elég, hogy megszagosítsa."
Kén?! A kén a test hőmérsékletén szilárd elem. Nehéz lenne kifingani. Maximum por formájában tudnám elképzelni. Bár elég érdekes lenne ha a szervezet elemi kenet termelne.
Szerintem a válaszoló a kén-hidrogénre és egyéb szerves szulfidokra gondolt. Ezek valóban termelődnek és záptojás szagúak.
Ezen kívül az aminosavak lebomlásakor, dekarboxileződéssel keletkező aminok, diaminok és poliaminok valóban kellemetlen szagú vegyületek. De nem kizárólag a lizinből származó pentil-diamin miatt bödös a bélgáz. Pláne nem a lizintől, mint aminosavtól. Dolgoztam már tiszta lizinnel. Nem mondhatnám hogy olyan irtózatos penetráns szaga lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!