(a+b) 2 ugyanaz mint (a2+b2)?
(a+b)a négyzeten= 'a' a négyzeten+2ab+ 'b' a négyzeten
(a+b)•(a-b)='a' a négyzeten+'b' a négyzeten
hülyeségeket írtatok
(a+b)2=a*a + a*b + b*a + b*b (minden tagot minden taggal megszorzunk, hiszen összeadás van) = a2 + 2 ab + b2 (hiszen a*b=b*a)
a2 + b2-t nem lehet tovább bontani, az a*a + b*b
viszont (a+b)*(a-b)= a*a - a*b + b*a - b*b = a2-ab+ab-b2= a2-b2 (hiszen ab-ab=0)
és akkor még illik leírnom az (a-b)2-t is:
(a-b)2= (a-b) * (a-b) = a*a - b*a - a*b + b*b (hiszen (-b)*(-b)=+b2) = a2 - ab - ab + b2 = a2 - 2ab + b2
ez (nem ilyen részletesen) benne van a függvénytáblában is
Csak hogy én ezt fejből írtam...
Fél éve nem volt matekom, azt hiszem elnézhető ez a "botlás".
a nevezetes azonosság annyira alaptétel, hogy nem nézhető a botlás, akármikor is tanultad. Én 3 éve tanultam, mégis pöccre vágom. De hogyha valamit nem tudsz, inkább járj utána, minthogy másoknak rossz választ adsz. AM meg összegnek a hatványa nem egyezik meg a tagok hatványának összegével, míg szorzat hatványa megegyezik a szorzótényezők hatványának szorzatával. De erről jobban tájékozódhatsz az interneten a hatványozás szabályai, és a nevezetes azonosságok címszó alatt. De a lényeg a lényeg: (a+b)^2=a^2+2ab+b^2
Egyébként jól mondta előttem valaki, hogy ha nem jut eszedbe kapásból, akkor úgy kell dolgozni az összegek hatványával, hogy minden tagot mindegyikkel összeszorzol, és ez használható bármelyikre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!