Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Egyesek szerint a római...

Egyesek szerint a római számokat fölülhúzva lehet ezerszerezni és milliós vagy nagyobb számokat írni, de nem világos, hogy a rómaiak tényleg használták-e ezt. Van valami hagyaték, amiből ez kiderül, vagy ez csak tévhit?

Figyelt kérdés

febr. 15. 10:21
 1/6 anonim ***** válasza:
22%
Ilyen nincs, ezeket nem lehet fölülhúzni.
febr. 15. 10:46
 2/6 anonim ***** válasza:
39%

Valóban, így használták.

[link]

febr. 15. 10:56
 3/6 A kérdező kommentje:
Rengeteg fórumot láttam, ahol ezen vitáznak, én a wikipédiának em hiszek 100%-osan, ott is mennek a viták. Ezért kérdezem, hogy van-e valami hagyaték a római korból, amiről láthatok egy fotót, ami erről bizonyíték.
febr. 15. 11:18
 4/6 anonim ***** válasza:
73%

Van benne igazságod, de az angol wiki már sokkal adatoltabb, hivatkozásokban gazdagabb.

[link]

febr. 15. 11:24
 5/6 Sanyi2025 ***** válasza:
febr. 15. 19:20
 6/6 TappancsMancs ***** válasza:

Érdekes kérdés. Azt mondják a felülhúzás ezerszeres, de amiket kapásból találtam ott nem kapcsolódik a számokhoz ezerszeresként, csak díszítésként van ott (a számok fölött).

Lehetséges, hogy valóban egy tévedésről van szó, vagy csak középkori hozzáfűzésről. Itt van néhány ilyen kiemelés, díszítés a számoknál.

[link]

[link]

[link]

Mutasd ahol erről van szó, mert érdekes lehet.

tegnap 20:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!