Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Mensa teszt hogyan zajlik?

Mensa teszt hogyan zajlik?

Figyelt kérdés

Szeretnék kíváncsiságból elmenni a Mensa személyes tesztjére. Megnéztem az oldalukat, pár kérdést itt is, csináltam próbatesztet. Néhány kérdésre viszont nem találtam választ (lehet nem kerestem eléggé). Gondolom ezeket megvitatjuk előtte előadáson, de azért jobb előre tudni :)

- A teszt - ha jól tudom -, papíron lesz, nem digitálisan. Kapunk olyan lapot is, amin firkálhatok?

- Ha valamelyik feladatot nem tudom, akkor tippelhetek bátran, vagy a helytelen válaszokért "büntetés jár"? Például a jó válasz 2 pont, ha üresen hagyom az -1, a rossz válasz meg -2 pont, vagy hasonló.

- Mit kell magammal vinni? Személyes iratok, toll, esetleg még valami?

- Van valami tippetek, ami titeket segített? Nem a feladatok megoldására gondolok, hanem mondjuk egy stopper, hogy jobban lássam az időt, vagy esetleg elsőre ceruzával jelöljem a bizonytalan választ és csak a végén írjam át tollal...ilyemik?

jan. 23. 21:34
 1/5 anonim ***** válasza:
94%

Kizárólag Raven's mátrixos feladatok voltak. 45 perc, ami nagyon szorított a vége felé, mert az elején túl körültekintően oldottam.

Volt falióra, de akár vihetsz is, hátha nincs.

Büntetés nincs rossz válaszért.

Ceruza volt-e vagy toll, már nem emlékszem.

jan. 23. 23:05
 2/5 2*Sü ***** válasza:
92%

> - A teszt - ha jól tudom -, papíron lesz, nem digitálisan. Kapunk olyan lapot is, amin firkálhatok?

Lesz egy tesztfüzet, amiben a feladatok vannak, meg egy válaszlap, ahova a válaszaidat kell írni. A válaszlap megfelelő rubrikáin kívül firkálhatsz bárhova a lapra. Vagy akár a lap hátuljára is. Szerintem ha kéred, adnak extra lapot. De én pár tucat tesztírásnál segédkeztem, viszont senki nem élt ezzel a lehetőséggel. Persze ha az megnyugtató, vihetsz magaddal pár üres lapot.

> Ha valamelyik feladatot nem tudom, akkor tippelhetek bátran

Igen. Ha egy kérdésre jó választ adsz, az egy pont. Ha üresen hagyod, ha rossz választ írsz, ha nem egyértelmű választ írsz, az ugyanúgy 0 pont. (Nyilván a tippelés is bele van kalkulálva a teszt kiértékelésébe.)

> Mit kell magammal vinni? Személyes iratok, toll, esetleg még valami?

Nem tudom, hogy a személyit mennyire kérik, de az általában amúgy sem baj, ha nálad van. Ceruzát kapsz majd ott – ha kitörne a hegye, akkor pót-, illetve pót-pótceruzát is – , másra meg nincs igazán szükség. Nyilván azon túl, hogy vihetsz magaddal vizet, csokit, plüsskacsát vagy bármit, ami nem zavarja mások tesztírását.

> Van valami tippetek, ami titeket segített?

Nem sok. Próbálj sorrendben haladni, jobban rá fogsz hangolódni. De ha valamin jobban elakadtál, akkor vissza lehet térni rá (ha marad idő).

A másik talán az, hogy fogd fel játéknak az egészet. Hiszen a teszt eredményén nem múlik semmi igazán fontos, te a teszt után is – bármi is az eredménye – ugyanolyan intelligens, boldog/boldogtalan, gazdag/szegény ember maradsz, mint amilyen a teszt előtt voltál.

> hanem mondjuk egy stopper, hogy jobban lássam az időt

Habitus függvénye, hogy mennyire jó látni az idő múlását, de az eltelt idő nem nagyon ad támpontot. Mivel a feladatok egyre nehezednek, így lehet, hogy 10 perc alatt ledarálod a teszt felét, az utolsó 2 feladatra meg szintén rámegy 10 perc. Ha túlságosan az időre figyelsz, az lehet, hogy a feladatokról fogja elterelni a figyelmedet. Amúgy szokták jelezni, hogy még 10 perc van hátra, még 5 perc van hátra stb…

De összességében az idő általában elegendő, vagy közel elegendő szokott lenni.

> vagy esetleg elsőre ceruzával jelöljem a bizonytalan választ és csak a végén írjam át tollal

A tesztet eleve ceruzával *kell* kitölteni. Ennek megvan az oka, amit majd úgyis elmondanak a helyszínen. (Na jó, leírom én is, a tesztfüzeteknek igen komoly licenszdíja van. Ha valaki véletlenül, vagy önkéntelen ceruzával mutogatással belefirkál a tesztfüzetbe, azt még ki lehet radírozni. A tollat meg nem. És önmagában az is nagyon zavaró „sérülés”, ha valaki a tízensokadik kérdésnél kicsit összepöttyözi a B választ, a következő tesztíró meg elbizonytalanodik, hogy miért, hiszen nyilvánvalóan a C a helyes.)

jan. 24. 02:37
 3/5 BringaManó ***** válasza:
92%

A fentieket mind megerősítem, csak azt kiemelném, hogy az elején tényleg csináld gyorsan (ne gondold a "gyanúsan könnyű" kérdésekre, hogy beugrató kérdés), mert az elején tényleg könnyűek vannak – de a végén meg tényleg sokat kell majd gondolkozni...

Kérlek, ha túl vagy rajta, írd meg ide is a tapasztalataidat, jó tanácsaidat az "utókornak"! :-)

jan. 24. 08:27
 4/5 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, nagyon hasznosak voltak :)

Persze, ha voltam írok majd, de valószínüleg csak február második felében/márciusban tudok menni. Mindenesetre visszanézek majd ide! :)

jan. 24. 10:13
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Órát vihetsz, firkálni nemigen kell, lévén csak feleletválasztós logikai kérdések vannak, ki kell választani a helyes ábrát, semmit nem kell számolni vagy írni. A legtöbbjénél valamilyen logikai műveletet (and, or, xor) kell végezni az ábrával. Ha nem tudod a választ, tippelhetsz, nincs "büntetés". Nekem is volt elég sok, amire csak tippeltem és meglett a Mensa szint.
jan. 24. 13:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!