Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha a nyilt lávatóba beesik az...

Ha a nyilt lávatóba beesik az eső mi történik?

Figyelt kérdés
Úgy tudom ha a lávát viz éri, valamiféle reakció történhet. Láttam is erről videót is youtubeon, hogy vizes kannát bedobtak a vulkánba és kisebb "robbanások", ilyesmik voltak a lávatóba. Innét jött a kérdés, úgy tudom kb öt vulkán a világon olyan, ahol látni a láva tavat. Gondolom be eshet az eső is. Szóval ilyenkor mi történik ha zuhog az eső a lávatóba? köszönöm szépen.
dec. 19. 11:59
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Dokumentum filmbe is annak nevezik, ott is bemondták 5 db ilyen van a világon jelenleg , ilyen vulkán ahol nem keményedik meg a láva, de ezen nem kell vitázni. A többit köszi.
dec. 19. 17:55
 12/16 EagleHUN ***** válasza:
100%

A leidenfrost hatás miatt a vízcsepp elkezdhet szaladgálni a nagyon forró felületek felett pár milliméterre. Amíg el nem párolog teljesen.

A láva felszínét tehát a kis mennyiségű víz el sem érné.

A bedopott vízcsepp pl.

Nagyobb mennyiségű eső esetén a hűtőhatás már elkezdene lassan érvényesülni lecsökken a hőkülönbség megszűnik a leidenfrost hatás.

Ekkor már közvetlen a láva kihülő és megkérgesedő felületén forrnának el az eső cseppjei.

Tehát azt látnád hogy elkezd esni az eső majd eléggé hirtelen elkezdene bekérgesedni a lávató - már akkor ha nem fortyog közben vagyis egy utánpótlás nélküli friss kiömlésnél ezt lehetne látni.

Utánpótlásos lávatóra gyakorlatilag hatástalan lenne az eső.

dec. 19. 23:38
 13/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm, tehát ha jól értem, semmi látványos nem történne, lávabugyogás stb, ha leér a viz vagy elpárolog, vagy kérgesedni kezd a láva.
dec. 20. 09:13
 14/16 EagleHUN ***** válasza:
Így van.
dec. 20. 14:25
 15/16 EagleHUN ***** válasza:

Ami látványosabb ha egy szárazföldi lávafolyam mondjuk tengert ér és folyik bele.

Na ott van bőven gőzképződés meg kisebb fröcsögések robbanások.

https://www.youtube.com/watch?v=HzwuTBx93uA&ab_channel=TheWa..

Azért bátrak hogy olyan közel mentek a csónakkal...

dec. 20. 14:27
 16/16 A kérdező kommentje:
Köszönöm
dec. 20. 22:03
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!