Valóban sikerült 100% feltérképezni egy muslica agyát?
"Az emberi agy jóval több adatot tartalmazhat mint 100 terabájt"[...]
Nem is állítottam, hogy 100 tera elég lenne.
"Itt van róla videó 4:34 van róla szó, ha érdekel nézd meg."
Kiváló ismeretterjesztő videó. A videóban van
03:41-tól : "Van alapvető elképzelésünk a működésükről,
és pontosan meg tudjuk jósolni a viselkedést kis léptékben, de az agy sokkal több, mint az idegpályák jeleinek összessége. A hormonok, mint pl. a hangulatot szabályozó szerotonin,
vagy a tanulást segítő hisztamin nagyon nagy szerepet játszanak. Az agyat más testrészek is befolyásolják, pl. a vegetatív idegrendszer és a bélbaktériumok."
05:23-tól : "Sőt, az agy szimulálásához még kisebb építőelemeket is fel kellene térképeznünk,
ami magában foglalja a milliárdnyi fehérjét, vagy akár az egyes molekulákat, amelyek a sejtszinten tapasztalható
viselkedésért felelnek. Ezeknek az adatoknak a tárolására
nincs elég tárkapacitás a földön."
"Az is 2 millió gigabájt volt és ezt az emberi agy esetében 1 milliószor vagy 2 milliószor el kellene játszani vagyis kb 2 millió vagy 4 millió petabájt adat lehet."
Vagyis lenne így egy darabokra szedett beszkennelt halott agy, ha nem darabolják fel akkor ilyen részletességgel nem tudják beszkennelni, mint ahogy idéztem még ennél is részletesebben kéne beszkennelni az agy szimulálásához. Vagyis ebből következik, hogy még ennél is több adat és még nem beszéltünk amit idéztem a hisztamin-ról, a bélbaktériumról stb. stb. A videóban nem hangzik el, de eszembe jutatta, hogy a "beled a második agyad" idézetet, rá is kerestem : [link]
Először a egy halott emberi agyból kiírni az adatokat 100% is hatalmas előrelépés lenne az agykutatásban. Persze ezt utána kilehetne bővíteni neurochipekkel a még élt agynak működésével. De ha már ki vannak írva az adatok az agyból akkor az agy lehet dinamikus is, a rajta lévő chip ezt érzékelné zár rendszerben és éppen változott részt frissítené a változást. Lehet ilyen frissítést végezni ha zárt rendszerben van az agy csak egy chip kell.
Az agy feltérképezéséhez elegendő lenne neuron és szinapszis szinten az agyat. Nick Bostrom könyvéből olvastam és Ray Kurzweil is ezt állítja nem kell atomi szinten, illetve remek kiegészítés lenne később, de elegendő neuron és szinapszis szinten ki írni.
Igen, a bél és test többi része. Fontos, de ha tudatod az agyad már fent a rendszerben, te élnél csak nem éreznél semmit. Nem éreznéd a tested többi részét de életben lennél és a tudatodnál mivel nincs feltöltve. De letudnád másra cserélni mondjuk egy robot, android testre ami szerintem több lehetőséget nyújt és célszerűbb egy sérülékeny biológia testhez képest.
DNS alapú adattárolás esetén 1 gramm 215 petabájt tud tárolni. De ezt már a Microsoft már megdöntötte. Maximum 40-50 kg DNS alapú adattároló az egész emberi testet tudná tárolni. Ha kíváncsi vagy a DNS alapú adattárolásról belinkelek neked egy videót és egy cikket ha kíváncsi vagy rá nézd meg.
https://www.youtube.com/watch?v=r8qWc9X4f6k&t=15s
Valóban jó lenne Einstein agyáról meg Hawking professzoról egy digitális agy feltölteném a tudásukat a saját agyamba, hogy aztán dolgozhassak a mindenség elméletén sokáig a digitális formámba!
Itt egy cikk a tudás feltöltéséről, de ha digitálisba sikerülne átírni akkor a tudás is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!