Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha az első világháborút a...

Ha az első világháborút a Németek és az Osztrák-Magyar Monarchia nyeri, akkor Berlin, Budapest és Bécs lenne olyan népszerű, mint most London és Párizs?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy amúgy is nagyon híresek ezek a városok, nem erről van szó, de mindenkinek London és Párizs jut eszébe, mikor európai városokról van szó.
nov. 13. 22:43
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
95%
Bécs is van olyan híres, mint London vagy Berlin.
nov. 14. 00:25
 2/11 TappancsMancs ***** válasza:

Az ilyen kérdéseknek nincs sok értelme és van is rá mondásuk a németeknek (is).

- "Hätte, hätte, Fahrradkette" - de.wiktionary

- "Lett volna, lett volna biciklilánc"

"Jelentések:

[1] köznyelvi: kifejezés, amikor egy rossz döntést már nem lehet visszacsinálni, vagy amikor valami csak vágyálom szintjén lehetséges."

"Példák:

Ha Németország nem veszítette volna el a háborút, akkor... lett volna, lett volna kerékpárlánc."

[link]

nov. 14. 13:14
 3/11 TappancsMancs ***** válasza:
60%

🙂 És vannak még ilyen mondások, amik ismertek kb egész Európában, angol nyelven és spanyolul, franciául ...

Ha a nagymamámnak kerekei lennének, kocsi lenne

[link]

Ha a nagymamámnak kerekei lennének, bicikli lenne

[link]

Ha a nagynénémnek golyói lettek volna, ő lenne a nagybácsim

[link]

Ha a disznóknak szárnyuk lenne, repülnének

[link]

Vásároljon "Ha a nagymamámnak kerekei lennének, bicikli lett volna" pólót:

[link]

nov. 14. 15:50
 4/11 A kérdező kommentje:
Bocsi, de ezeknek a közmondásoknak semmi köze a kérdéshez.
nov. 14. 16:10
 5/11 TappancsMancs ***** válasza:
A kérdés lényegi mivoltára adnak választ és egy kérdésnél a kérdés megfelelőségét is meg kell nézni, hiszen téves előfeltevés k is lehetnek benne. Így a kérdéshez tartozóak a válaszok.
nov. 14. 16:20
 6/11 TappancsMancs ***** válasza:
Egy példával élve, ha volna egy kérdés, hogy "Miért foglalta el Napoleon Kínát?", akkor kitérni a kérdés hibájára az alapvetően tartozik a kérdésre adható válaszokhoz.
nov. 14. 16:23
 7/11 TappancsMancs ***** válasza:

És, ha újra olvasod a 2-es választ, ott láthatod, hogy a német wikin a mondáshoz már szerepel egy példa, hogy például mire mondják a németek ezt a mondást. És bizony pontosan egy német világháborús példa van hozzá, amit idéztem is. Ezt azt jelenti, hogy a kérdéshez tartozik még a németek példája is.

"Hätte, hätte, Fahrradkette" - de.wiktionary

"Ha Németország nem veszítette volna el a háborút, akkor... lett volna, lett volna kerékpárlánc."

[link]

nov. 14. 16:32
 8/11 TappancsMancs ***** válasza:
Amúgy nem "kötekedésnek" szántam, hanem intelligens megfontoláshoz. Meg amúgy is nyilvánvaló, hogy az efféle kérdéseket nem a kérdezők ötlik ki, hanem olvasnak ilyeneket valahol a neten - ahol persze a kérdés hasznosságát már nem fogják elővenni és becsapós az olvasóknak a fiktív történelmi fejtegetés.
nov. 14. 16:36
 9/11 anonim ***** válasza:
60%

Sosem értettem, hogy valaki miért ahhoz méri a lelki boldogságát, hogy milyen messze vannak egymástól az általa lakott ország határai, vagy hogy mennyi ember ismeri a földön annak egy városát.

Jellemzően a magukkal elégedetlenek keresik ezekben a pótcselekvésekben a kielégülést.

nov. 15. 20:45
 10/11 A kérdező kommentje:
Nem a lelki boldogságomat keresem. Nem lehet feltenni egy sima kérdést, ami eszembe jutott? Nekem mindegy mennyien ismerik Budapestet, én akkor is szeretem, még ha van 1-2 vészesebb része is.
nov. 16. 06:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!