Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Valóban aludhat valaki olyan...

Valóban aludhat valaki olyan mélyen hogy semmilyen zajra nem kel fel? Mitől függ hogy valaki felkel valamire vagy sem?

Figyelt kérdés
Annak mi az oka ha valakinek minden apró neszre "kipattan" a szeme?

tegnap 09:08
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Volt olyan munkám hogy éjszaka is azonnal fel kellett venni a telefont, meg volt kisbabám is. Mindkettőnél a szinte semmire is felébredtem, de konkrétan ha erősebben szuszogott a baba, vagy a telefonért nyúltam, mielőtt az megcsörrent.

Más, közömbös dolgokra meg, ha zajosabba volta se ébredtem.

Szerintem attól függ, milyen készenléti gondolatokkal fekszel le.

Azt hiszem a szorongás lehet olyan például, ami miatt minden közömbös dolog is ébresztő hatású.

Koliban nekem az első vizsgaidőszakban volt ilyenem.

tegnap 09:50
 2/7 anonim ***** válasza:
86%
Hozzávetőleg így van. vannak emberek, akik felszínesebben alszanak, vannak akik mélyen. Pontosan nehéz megmondani, mitől, feltehetően genetika is, de tény, hogy vannak erős idegzetűek, szorongók, rossz és jó alvók. A stressz erősen befolyásol. A gond vagy gondtalanság is. Vannak fontos és kevéssé fontos dolgok az ember gondolataiban, előbbire az agy jobban fókuszál, ezért érzékel jelentéktelennek látszó változásokat is. Édesanya a kisgyerekével erre a klasszkis és örök példa. Az apa erre képtelen, de rászokhat, ha például szülés köben elveszti az édesnyát és ő nevel.
tegnap 10:07
 3/7 Psycho ***** válasza:
100%

Amit #2 ír (10:07) is jó válasz tele okos gondolattal, de nem lehet úgy elmenni a kérdés mellett, hogy ne említsük meg az alvási stádiumokat.

Amikor mély stádiumú alvásban van az ember, jóval nehezebb felébreszteni (ezért mély).

Amikor még csak épp "lementünk alfába" (alvás-ébrenlét határán, ami viszont már egyértelműen, EEG-vel mérhető módon NEM éber állapot), még simán kipattan a szemünk a külső neszekre.

Szóval ez ettől is függ, hogy épp milyen alvási fázisban vagyunk.

+1 érdekesség, hogy van egy evolúciós "hagyatékunk" is: amikor első néhány alkalommal alszunk egy számunkra új helyen, akkor jóval felületesebb az alvásunk, könnyebben felébredünk a külső zajokra.

Azért evolúciós örökség, mert (minden bizonnyal) réges-régen ez a túlélést jelenthette, hisz új, ismeretlen helyen új, ismeretlen veszélyek ólálkodhattak a sötétben. Aki felületesebben aludt (biztos ami biztos), az megugrott a kisebb neszekre is, ergo nagyobb eséllyel maradt életben, mint az, aki szunyált mint a bunda.

Ma már ennek nincs szerepe, de a jelenség belénk van kódolva.

tegnap 10:37
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A fül és az agy alvás közben is működik.

A tudattalan agy folyamatosan figyeli az eseményeket, és dönt, hogy kell-e riasztás. Ezért van az, hogy ha megállnak az ágyad mellett, akkor könnyen felébredhetsz.

tegnap 10:41
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Öcsém ilyen. A vinnyogó ébresztőórára se kelt fel... Azaz de, arra, miután fél óra vinnyogás után elhallgatott.
tegnap 11:02
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Én nagyon felszínesen alszom, arra vezetem vissza, hogy anno anyám sosem hallotta meg az ébresztőóráját, ha meg ő elaludt, elaludtunk mi is, és mindenki késett mindenhonnan, úgyhogy hajnalban már füleltem, hogy felkelt-e, ha nem, mentem neki szólni.

Azóta meg mindenre felkelek éjszaka, de tényleg, ha a gyerek fordul a kiságyban, vagy a szomszéd lehúzza a wct, én ébren vagyok.

A férjem a másik véglet, semmiféle zaj nem kelti fel, vagy felkel magától, vagy ébresztenem kell, mert a telefon csörgését sem hallja meg. Volt olyan, hogy anyira mélyen aludt, hogy vagy 5 percig rázogattam, mire felébredt.

tegnap 11:18
 7/7 anonim ***** válasza:
Figyelembe véve hogy egy időben csengőket kellett tenni a sírokba igen:D
tegnap 18:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!