Valóban aludhat valaki olyan mélyen hogy semmilyen zajra nem kel fel? Mitől függ hogy valaki felkel valamire vagy sem?
Volt olyan munkám hogy éjszaka is azonnal fel kellett venni a telefont, meg volt kisbabám is. Mindkettőnél a szinte semmire is felébredtem, de konkrétan ha erősebben szuszogott a baba, vagy a telefonért nyúltam, mielőtt az megcsörrent.
Más, közömbös dolgokra meg, ha zajosabba volta se ébredtem.
Szerintem attól függ, milyen készenléti gondolatokkal fekszel le.
Azt hiszem a szorongás lehet olyan például, ami miatt minden közömbös dolog is ébresztő hatású.
Koliban nekem az első vizsgaidőszakban volt ilyenem.
Amit #2 ír (10:07) is jó válasz tele okos gondolattal, de nem lehet úgy elmenni a kérdés mellett, hogy ne említsük meg az alvási stádiumokat.
Amikor mély stádiumú alvásban van az ember, jóval nehezebb felébreszteni (ezért mély).
Amikor még csak épp "lementünk alfába" (alvás-ébrenlét határán, ami viszont már egyértelműen, EEG-vel mérhető módon NEM éber állapot), még simán kipattan a szemünk a külső neszekre.
Szóval ez ettől is függ, hogy épp milyen alvási fázisban vagyunk.
+1 érdekesség, hogy van egy evolúciós "hagyatékunk" is: amikor első néhány alkalommal alszunk egy számunkra új helyen, akkor jóval felületesebb az alvásunk, könnyebben felébredünk a külső zajokra.
Azért evolúciós örökség, mert (minden bizonnyal) réges-régen ez a túlélést jelenthette, hisz új, ismeretlen helyen új, ismeretlen veszélyek ólálkodhattak a sötétben. Aki felületesebben aludt (biztos ami biztos), az megugrott a kisebb neszekre is, ergo nagyobb eséllyel maradt életben, mint az, aki szunyált mint a bunda.
Ma már ennek nincs szerepe, de a jelenség belénk van kódolva.
A fül és az agy alvás közben is működik.
A tudattalan agy folyamatosan figyeli az eseményeket, és dönt, hogy kell-e riasztás. Ezért van az, hogy ha megállnak az ágyad mellett, akkor könnyen felébredhetsz.
Én nagyon felszínesen alszom, arra vezetem vissza, hogy anno anyám sosem hallotta meg az ébresztőóráját, ha meg ő elaludt, elaludtunk mi is, és mindenki késett mindenhonnan, úgyhogy hajnalban már füleltem, hogy felkelt-e, ha nem, mentem neki szólni.
Azóta meg mindenre felkelek éjszaka, de tényleg, ha a gyerek fordul a kiságyban, vagy a szomszéd lehúzza a wct, én ébren vagyok.
A férjem a másik véglet, semmiféle zaj nem kelti fel, vagy felkel magától, vagy ébresztenem kell, mert a telefon csörgését sem hallja meg. Volt olyan, hogy anyira mélyen aludt, hogy vagy 5 percig rázogattam, mire felébredt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!