Miért ég gyengén a láng és parázslik a kanóc égés közben?
Ez egy házilag készített olajlámpa/olajmécses. Bármilyen üveg vagy kerámia tál/pohár megteszi, felöntöm (használt) étolajjal a kanóctartó végéig. A kanóc egy ízlés szerinti hosszúságra levágott, közepes vastagságú kenderspárga. A spárga pillanatok alatt megszívja magát olajjal, meggyújtjuk és ég, ha szerencsénk van sokáig.
A kanóctartót ez esetben egy sárgaréz tömlőhüvellyel oldottam meg, a spárgát belegyömöszöltem, a végét kb. 7 mm-re kihúztam hogy a réz oldalának feszüljön (támassza a kanócot) és úgy gyújtottam meg.
Az a gond hogy a kanóc csak pár másodpercig ég normálisan, utána beparázslik, pattog és egyre gyengébben ég, rosszabb esetben el is alszik.
A kanóc általában akkor szokott parázslani és pattogni ha vizet/nedvességet kap, ez esetben viszont szó sincs erről!
Mi lehet a gond?
Már "mindent" próbáltam: lejjebb vinni az olajszintet, feljebb vinni az olajszintet, meghosszabbítani a spárgát, megrövidíteni a spárgát, de ugyanúgy ég!
Lehet hogy a rézhüvellyel van baj?
Lehet hogy túl nagy a szája, nem fogja eléggé közre a kanócot és ez nem tetszik neki?
Nem vagyok annyira erős fizikából, de próbálok gondolkodni!
Dróttal hajlított kanóctartókkal nem volt gond, ott konkrétan közrefogták a kanócot!
Lehet hogy nem csak támasztani kell, hanem fogni is?
A szaggatott sárga vonalig van felöntve olajjal.
"A levegőt nem a kanóc, hanem maga a láng veszi fel."
Na de ha valami fullasztja a kanócot (pl. eldugítja), akkor eleve parázslik a kanóc és gyengül a láng, mert nem kap elég oxigént. Így értettem.
Fújj rá enyhén a parázsra és jobb esetben feltámad, lángra kap.
Az égéshez 4 dolog szükséges:
1. éghető anyag
2. oxigén/oxidálószer
3. tűz/gyulladási hőmérséklet
4. ezek mind egyidőben legyenek.
Na, kihúztam egy szálat a pamut mopból, ezt kettévágtam mert túl hosszú volt, a felét áthúztam a rézhüvelyen (kanóctartón), pillanatok alatt felszívta a fáradt olajat, kb. 7 milliméterre kihúztam és meggyújtottam.
Vártam hogy mikor alszik el de nem parázslott, nem gyengült a láng, gyönyörű tisztán égett! 🙏
Már 4 órája aktív! 👍🕯️
Most az a helyzet hogy önmagában a pamut kanóc megoldotta a problémát!
Ki is tölti rendesen a hüvelyt, nincs hézag, gyönyörűen megáll benne!
Akkor mégis csak a kenderspárgával lehetett a gond, és/vagy a hézaggal! 🤔
A fáradt olaj ugyanolyan gyönyörűen működik mint eddig!
Felfedezted a hurmikakiban az ütőeret - szívből gratulálok!
😀😁😆
"Na de ha valami fullasztja a kanócot (pl. eldugítja), akkor eleve parázslik a kanóc és gyengül a láng, mert nem kap elég oxigént. Így értettem."
Ellenkezőleg. Oxigénje van elég, mert a levegő áramlását nem akadályozza semmi. A kanóc rostjainak a szál-sűrűsége nem mindegy. Ha most sikerrel jártál, annak az az oka, hogy a hajszálcsövesség elegendő olajat képes szállítani jelenleg az égéshez. Míg a korábbi kanócod nem szívott fel az égéstérbe elég olajat a folyamatos működéshez.
"Oxigénje van elég, mert a levegő áramlását nem akadályozza semmi. A kanóc rostjainak a szál-sűrűsége nem mindegy. Ha most sikerrel jártál, annak az az oka, hogy a hajszálcsövesség elegendő olajat képes szállítani jelenleg az égéshez. Míg a korábbi kanócod nem szívott fel az égéstérbe elég olajat a folyamatos működéshez."
Igen, igaz! A levegő áramlását nem akadályozza semmi.
Minden bizonnyal ez a leghelyénvalóbb válasz! 👍
Amúgy 7 óra múlva oltottam el.
Ment volna akár 10-et is, volt benne kraft! (ahogy látjátok a képen)
Ezt a pamut mopot nagyon tudom javasolni kanócnak, nagyon jól ég!
Amint látjátok, elég sokáig elég! 😄
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!