Richard Dawkins és Bart D. Ehrman példája alapján egy tudós hírnevének jót tesz, ha nyíltan valláskritikai kijelentéseket tesz?
Bart D. Ehrman - egykori keresztény vallású, újszövetségi bibliatudós azzal lepte meg a világot, hogy elfordult a vallásos hitétől, agnosztikus ateista lett, és elkezdte támadni a Bibliát.
Ehrman a kitérése óta nagyon népszerű lett. Magyarországon is kiadták több könyvét.
Richard Dawkins - gondolom, őt nem kell bemutatnom senkinek. Angol biológus, aki több könyvében tett vallásellenes kijelentéseket.
Dawkins és Ehrman is elég népszerű.
Tehát, ha egy egyetemi tanár/tudós nyíltan valláskritikai kijelentéseket tesz, akkor beindul a karriere?
Az említett személyeknek már komolyan el volt indítva a karriere, de a társadalom nagyra tartja a bátorságukat és áldozatvállalásukat. A tudósok 90%-a ma is csendben elhallgattatásra kerül, ha nyíltan ateista nézeteket kezd felvállalni.
Nem kell elhinned, de az én karrierem tönkretételében is a családi problémák mellett ez volt az egyik legfontosabb tényező. Ha nincsenek a vallási kontrollból eredő családi problémák, akkor életem végéig római katolikusnak színleltem volna magam, és valószínűleg egy igazgatói szintű állást töltenék be.
Jelenleg természettudományos egyetemi végzettséggel több mint 15 éve munkanélküli vagyok, és csak a legócskább szalagmunkákra engednek be néha. Természetesen ezekkel a melókkal képtelen vagyok azonosulni, így a mentális egészségem megóvása érdekében néhány hónap után otthagyom ezeket.
"Tehát, ha egy egyetemi tanár/tudós nyíltan valláskritikai kijelentéseket tesz, akkor beindul a karriere?"
Nem.
Vallási kérdést lehetne a vallás kategóriába?
Amúgy: nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!