Hogy lehet megtanulni gyorsabban olvasni?
Nem kell feltétlenül gyorsabban olvasni, mert ahogy azt a bölcs mondás tartja:
"A kevesebb az néha több!"
#4 (08:14) - egyáltalán nem üres frázis az, hogy nem kell erőltetni a dolgot!
Az embernél egy bizonyos idő után kialakul egy természetes olvasási sebesség, amin nem lehet jelentősen változtatni. Erőltetés esetén visszaesik a szövegértés és a tartalom emlékezete.
Sokan - akik fiatalon könyvek százait olvasták el, hetente benyomva egy regényt, stb. - később szinte semmire sem emlékeznek, és az életfelfogásukon sokszor nem is nagyon látszik a műveltség és az olvasottság. A minőség sokkal fontosabb, mint a mennyiség!
"amin nem lehet jelentősen változtatni. Erőltetés esetén visszaesik a szövegértés és a tartalom emlékezete."
Nem, ez egyáltalán nem igaz annyira, hogy meg sem érdekes próbálni. Én például a gyorsolvasással az általános iskolában úgy ismerkedtem meg, hogy versenyeztünk, ki tud gyorsabban olvasni. A szövegértés és a tartalom rövid távú emlékezete nem esett vissza, mert a feladatokon át ellenőriztük. Rövid távú alatt olyan 5 évnyit bízvást érthetek, mert például volt olyan Rejtő, aminél a kisebb tesómmal azt játszottuk, hogy ő előénekelt egy fél mondatot, én meg befejeztem, évekkel azután, hogy azt a Rejtőt olvastam.
Ja, és én abban az általános iskolás osztályban meg sem közelítettem azt, aki a legjobb lett ebben.
Aztán, mikor 9 év múlva beiratkoztam a műegyetemre, megvettem az akkortájt megjelent
releváns knyígát, és rájöttem arra, hogy különösebb elméletieskedés nélkül ezt gyakoroltuk általánosban. No meg arra is, hogy a műegyetemen ez magában nem ér semmit, de ez már más tészta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!