Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogy lehet megtanulni gyorsabb...

Hogy lehet megtanulni gyorsabban olvasni?

Figyelt kérdés
Lassan olvasok, mert kimondom belül a szavakat a fejemben, így az olvasási sebességem nem tud gyorsabb lenni a szavak kimondásának sebességénél. Hogy tanulhatnék meg belső vokalizáció nélkül olvasni?

júl. 28. 10:51
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudom, de nálam gyerekkoromban alakulhatott ki, mert nagyon szerettem regényeket olvasni. Talán az izgalmas tartalom vezetett oda, hogy a fejemben nem egy hang olvasott, hanem a képeket láttam megelevenedni. Tudni akartam mi lesz a folytatás, így valahogy magától felgyorsult az olvasásom.
júl. 28. 11:17
 2/9 anonim ***** válasza:
Erőltetni kell a gyorsaságot.
júl. 28. 19:37
 3/9 anonim ***** válasza:

Nem kell feltétlenül gyorsabban olvasni, mert ahogy azt a bölcs mondás tartja:

"A kevesebb az néha több!"

júl. 28. 22:41
 4/9 anonim ***** válasza:
46%
Mindig jön valaki, aki valami ostobaságot bedob, ezt most #3 illusztrálja. Itt a kérdező segítése arról szól, hogy ő szeretne gyorsabban olvasni, azt hogyan lehet. Az biztos, hogy nem úgy, hogy üres frázisok pufogtatásával fizetik ki.
júl. 29. 08:14
 5/9 anonim ***** válasza:

#4 (08:14) - egyáltalán nem üres frázis az, hogy nem kell erőltetni a dolgot!

Az embernél egy bizonyos idő után kialakul egy természetes olvasási sebesség, amin nem lehet jelentősen változtatni. Erőltetés esetén visszaesik a szövegértés és a tartalom emlékezete.

Sokan - akik fiatalon könyvek százait olvasták el, hetente benyomva egy regényt, stb. - később szinte semmire sem emlékeznek, és az életfelfogásukon sokszor nem is nagyon látszik a műveltség és az olvasottság. A minőség sokkal fontosabb, mint a mennyiség!

júl. 29. 10:06
 6/9 A kérdező kommentje:
Én sok regényt lassan olvastam el, és így is alig emlékszem rájuk.
júl. 29. 10:59
 7/9 anonim ***** válasza:
Sajnos mi nem tudjuk itt kicserélni a lassú idegrendszeredet - de a lényeg az, hogy mindig pihent aggyal és olyan sebességgel olvass, amilyet kényelmesnek érzel.
júl. 29. 11:31
 8/9 anonim ***** válasza:
75%

"amin nem lehet jelentősen változtatni. Erőltetés esetén visszaesik a szövegértés és a tartalom emlékezete."

Nem, ez egyáltalán nem igaz annyira, hogy meg sem érdekes próbálni. Én például a gyorsolvasással az általános iskolában úgy ismerkedtem meg, hogy versenyeztünk, ki tud gyorsabban olvasni. A szövegértés és a tartalom rövid távú emlékezete nem esett vissza, mert a feladatokon át ellenőriztük. Rövid távú alatt olyan 5 évnyit bízvást érthetek, mert például volt olyan Rejtő, aminél a kisebb tesómmal azt játszottuk, hogy ő előénekelt egy fél mondatot, én meg befejeztem, évekkel azután, hogy azt a Rejtőt olvastam.

Ja, és én abban az általános iskolás osztályban meg sem közelítettem azt, aki a legjobb lett ebben.

Aztán, mikor 9 év múlva beiratkoztam a műegyetemre, megvettem az akkortájt megjelent

[link]

releváns knyígát, és rájöttem arra, hogy különösebb elméletieskedés nélkül ezt gyakoroltuk általánosban. No meg arra is, hogy a műegyetemen ez magában nem ér semmit, de ez már más tészta.

júl. 29. 17:32
 9/9 A kérdező kommentje:
Utolsó: le tudnád írni pár mondatban, mi a technika? Mi van a könyvben, amit ti is gyakoroltatok gyerekként?
júl. 29. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!