Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Filozófiai és egyéb szakirodal...

Filozófiai és egyéb szakirodalomban az itt-ott szereplő görög szavak miért vannak gyakran görög betűvel?

Figyelt kérdés
Tehát van például egy magyar szakcikk valamilyen történelmi, vallási vagy egyéb tárgyban, és a magyar mondatban egyszer csak ott van egy görög, vagy héber szó, ráadásul görög/héber betűkkel, és még zárójelben vagy lábjegyzetben sincs ott a magyarázat, vagy legalább az adott szó magyar betűkkel. Mert ha legalább odaírnák, hogy pneuma, akkor legalább angolból vagy németből megpróbálhatnám kisakkozni, hogy ez mit jelenthet görögül, de így előbb még kell egy görög abc-t szerezni. Szóval miért csinálják ezt?

júl. 27. 19:59
 1/6 anonim ***** válasza:
Hol csinálják így. Szakhonlapokon, vagy régi nyomtatott könyvekben?
júl. 27. 21:03
 2/6 rántotthúsosszendvics válasza:
Nem biztos, hogy jót írok, de lehetséges azért, mert a görög szavak görög betűkkel történő írása segít megőrizni az eredeti szöveg pontosságát és hitelességét, vagy egyszerű nyelvi precizitás/tudományos konvenció. Nyugodtan javítsatok ki, én még nem találkoztam ilyennel. Ha angolul is olvasok valamit, ahol feltűnnek valahogyan a görög szavak, akkor mindig van magyarázat. :')
júl. 27. 21:04
 3/6 anonim ***** válasza:
Mert ezzel tisztelik meg az akkori kultúrát.
júl. 27. 21:14
 4/6 anonim válasza:
100%

Sok szakmában, ahol gyakran használnak latin, görög szavakat, van egy hallgatólagos szakmai egyetértés arról, hogy ezek közül melyek azok, amiket mindenkinek ismernie és tudnia kell. Így ezeket nem fordítják le, mert a szakmai közösségen belül felesleges. Sokszor pontosabban lehet így kifejezni dolgokat.

Egyébként nem csak ókori nyelvekkel fordul elő: francia és olasz szakszavak a művészetekben sokszor nincsenek lefordítva.

júl. 27. 21:42
 5/6 anonim ***** válasza:

> „de így előbb még kell egy görög abc-t szerezni.”

A matematikusoknak és a fizikusoknak ezt valamiért nem olyan nagy probléma megugrani…

aug. 4. 19:45
 6/6 A kérdező kommentje:
Én csak jogász vagyok, és sajnos a görögök nem alkottak akkorát jogban, mint matekban és fizikában, ezért a betűiket se tanultuk. :)
aug. 5. 00:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!