Humán reál közti tudomány: Miért van egyes hangjegyeknél hogy alul és felül is gerenda köti őket össze?!
Hangjegy = 120 az azt jelenti, hogy 120 bpm-el játszol. Az egész hang hosszát nem árt definiálni, hisz a fél, negyed, nyolcad stb stb az hozzá képest értendő.
Alsó - felső gerendásat pedig mutathatnál, bár mivel teljesen ignoráltad a kérésem az első hozzászólásban, gondolom, nem fogsz és nem is érdekel a válasz sem.
Nem tudom, miért privátban kaptam választ. Ez egy privát dolog lenne?
Mindenesetre tudom, mi az a hangjegyeket összekötő vonal. Én azt kértem, hogy mutass olyat, ahol alul és felül is össze vannak kötve egyszerre. Tudod, olyat, amiről a kérdésed szól. Mert gondolom, láttál ilyet valahol, azért kérdezed, így meg is tudod mutatni...
Azt gyanítom, hogy arról van szó, hogy a mélyebb hangoknál felfelé áll a függőleges vonal, amellyel megkülönböztetjük a negyed és fél hangokat, de a magasabbaknál, hogy ne lógjon ki nagyon a kotta vonalaiból, ezek a függőleges vonalak lefele lógnak.
A végeiket összekötő vízszintes 'gerendák' helye ekkor már adott.
Kottaíró gép esetén ezzel nem kell törődni, a felfelé álló vonalak egy bizonyos magasság után automatikusan lefelé fognak irányulni, most hirtelen nem tudom, melyik hangtól kezdve azt hiszem a kotta közepétől, a 'h' hangtól lóg lefelé.
hangszerkottában szokott ilyen előfordulni, olyan hangszernél, ami képes arra, hogy több különálló hangot szólaltasson meg egyszerre (pl. zongora).
az ilyen műveknél két vegytiszta (mert a gyakorlat jellemzően ezek keveréke) megközelítés van:
- egy dallamod van, de a "hangok" egy része valójában több hangból áll. ekkor egy függőleges vonalon több hangjegy olvad össze és egy összekötő vonal van fent, vagy lent, ahogy azt egyébként szokás.
- két (vagy akár több is, de most csak beszéljünk kettőről) dallam fut egymás mellett. ilyenkor az egyik dallamot lent, a másikat fent szokták összekötni, hogy lásd melyik hang melyikhez tartozik.
az általad említett eset akkor jön létre, ha két dallam összeér, ugyanazok a hangok vannak mindkettőben. ilyenkor ezzel jelzik, hogy továbbra is két dallam van. (pl. mert később majd megint szétválnak.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!