Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » A gyerek nulla előzetes...

A gyerek nulla előzetes nyelvtudással hogyan képest elsajátítani az anyanyelvét?

Figyelt kérdés

Idegen nyelvet tanulok, és bele vagyok temetkezve füzetekbe, jegyzetekbe, tankönyvekbe. Nagy erővel azon vagyok elsajátítsam az elsò idegen nyelvet, de elég döcögősen haladok. Nehéz.

Aztán eszembe jutott, hogy gyerekként tankönyvek, füzetek, nyelvtani szabályok ismerete nélkül tanultam meg magyarul.

Hogy voltam erre képes?

Annyira hihetetlennek tűnik.

jún. 20. 20:48
1 2 3
 1/21 A kérdező kommentje:
Amúgy szoktam idegen nyelvű videókat is nézni, de valahogy bennem van az, hogy az elméleti tudás sokkal fontosabb. Ha megtanulom a szabályokat, majd megértem a videókat is.
jún. 20. 20:52
 2/21 anonim ***** válasza:
90%
Az emberi agy a gyerekkorban sokkal intenzívebben fejlődik, tehát gyakorlatilag elsőre mindent megjegyez. A gyermeknek a hétköznapi gondokon sem kell törnie a fejét, csak az a dolga, hogy tanuljon.
jún. 20. 20:55
 3/21 anonim ***** válasza:
77%
Ugy hogy napi szinten több órát használtad évtizedekig, majd he ennyi energiát fektetsz az idegen nyelvbe az is menni fog.
jún. 20. 21:21
 4/21 anonim ***** válasza:
100%
Te nem elsajátítod a nyelvet, te tanulod a nyelvet. Ez két létező szakmódszertani fogalom: language learning vs language aquisition. Tudatos tanulással, könyvekkel, füzetekkel sokkal lassabban és sokkal gyengébb eredményt lehet elérni, mint ha belemerítkeznél életvitelszerűen a nyelvbe. A gyereknek plasztikus az agya, fejlődnek az idegsejtjei, alakulnak a szinapszisok az agyában: tanulásra rendeltetett. Majdnem napi 24 órában veszi körül a nyelv, még álmában is, ha a családja fenn van. Hallja távolról, a szájába rágják babusgatva közelről, ismételgeti, próbálkozik, megerősítik, örülnek neki, célt ér el a próbálkozásaival, ez újabb bonyolultabb próbálkozásra serkenti. De kérdezhetnéd ugyanígy a járást is: azt is megtanulja beépítetten: a fejlődő agy segítségével elkezdi próbálgatni, fokozatosan erősítgetni az izmait.
jún. 20. 22:09
 5/21 Mojjo ***** válasza:
86%
@1: Gondolom, ez egyénfüggő is, de nekem _maximálisan_ fordítva működött több nyelv esetében is. Így, ahogy írtad, képtelen lettem volna valóban megtanulni egy nyelvet. És azok, akikről tudom, hogy így tanulták, úgy beszélnek, mintha egy nyelvtankönyvből bújtak volna elő és közük nincs a valós beszélt nyelvhez. Nem csak nem beszélik, nem is értik. Szóval átgondolnám a helyedben a taktikádat.
jún. 20. 22:32
 6/21 A kérdező kommentje:

Milyen módszert javasolnál, Mojjo?

jún. 20. 22:43
 7/21 A kérdező kommentje:
Ja értem már. Fordítva. Hát nekem elég hihetetlennek tűnik, hogy majd videókból megértem a present perfectet. Ez az az igeidő, amit egyáltalán nem tudok használni.
jún. 20. 22:59
 8/21 anonim ***** válasza:
100%
Nem tudatosan kell érteni, hanem el kell lesni. A nyelv nem tananyag. Hallgatod, olvasod, rengeteget, és egyszercsak spontán érezni fogod, hogy na ide ez kell. Elolvashatsz mellé egy nyelvtani magyarázatot, ha igényed van rá, hogy tudatosuljon, de a megtanulást nem az fogja hozni, az legfeljebb a megértést.
jún. 20. 23:04
 9/21 A kérdező kommentje:

Most ez úgy jött nálam szóba, hogy hosszú kihagyás után visszamegyek estire befejezni a gimnáziumot. 2026-ban fogok érettségizni, tehát pontosan 2 évem van addig.

Na majd meglátom, hogy 2 év után mi történik velem, ha hallgatom, olvasom rengeteget.

jún. 20. 23:11
 10/21 A kérdező kommentje:
A válaszokat pedig köszönöm!
jún. 20. 23:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!