Szakértő meg tudja állapítani, ez valóban obszidián-e, mindenesetre az általad mondottak alapján (szinte tonnaszám találni) azt hiszem, inkább valami ipari (kohászati vagy üveggyári) hulladékmezőre akadtál.
Magyarország vulkanikus tájain megtalálható az obszidián, de elég ritka kőzet, a túl nagy gyakorisága gyanús.
jún. 20. 13:32
2/12 anonim válasza:
Használhatod levélnehezéknek, árulhatod netes bazárban, stb.
jún. 20. 13:42
3/12 anonim válasza:
Valaki késeket csinál belőle YouTube-n, bár szerintem inkább csak jól néz ki. Viszont nagyon élesre lehet pattintani.
Szerintem ez Obszidián. Ahol találtam sok olvadt kinézetű vasszerű kőzet is volt.
jún. 20. 14:53
5/12 Tatyó válasza:
Nem vagyok szakértő, de ez tényleg annak néz ki. Kíváncsi vagyok más mit mond rá.
jún. 20. 14:58
6/12 anonim válasza:
Portált lehet belőle építeni a Netherhez
jún. 20. 15:02
7/12 anonim válasza:
Sajnálom, ha kiábrándító, amit írok, de ilyesmi a mi környékünkön is mázsaszámra található. A Váci Cementgyár salakjáról van szó, amit évtizedekig hordtak útfeltöltésekhez, szemétlerakóba stb. Nagyon sok hasonló üvegesre olvadt, zöldes/feketés árnyalatú, áttetsző vagy matt rög van benne. Elég jellegzetesek a buboréknyomok a felszínén, ami akkor keletkezik, amikor a kohóban viszonylag rövid idő alatt eltávozik a gőz és az égés gázok az olvadáspont főlé hevült szilikátos masszából. A természetes obszidiánra ez tudtommal nem jellemző. Véleményem szerint az általad belinkelt képeken kohóból vagy mészégetőből vagy cementgyárból vagy üveggyárból származó salaküveg lehet.
Persze a salaküveg is lehet szép/értékes. Pl. az USA-ban szinte kultusza van a Leland Blue nevű, többnyire kék színű "féldrágakőnek", ami nem más, mint a Leland Co. vasolvasztó kohójának több mint száz évvel ezelőtt uszályokról a Michigan tóba szórt salakja. Manapság sokan gyűjtik és keresett ékszer alapanyag.
De azért pattintgathatsz belőle a szomszédoknak szakócát.
jún. 20. 17:17
9/12 anonim válasza:
Fun fact: van egy olyan zöldes színű üvegféleség, amiből néhány kilogrammnyi mennyiség felér egy lottónyereménnyel. Ez a moldavit, ami azért ritka és értékes, mert nem vulkanikus eredetű, hanem egy ősrégi hatalmas meteorbecsapódás emlékét őrzi. A becsapódás energiája sok tonnányi követ olvasztott meg, ami a levegőben szupeszonikus sebességgel szanaszét fröccsenve és hatalmas területen szétszóródva zöldes üvegdarabkákként szilárdult meg. A becsapódási krátert nem találták meg, de a legtöbb moldavitot Csehországban és környékén találják. Bár "csak" üveg, a drágakövekhez hasonló megbecsültségnek örvend és az ára is ehhez igazodik. Valószínűleg már az őskorban is értékes kincsnek tartották, ui. a Willendorfi Vénusz megtalálásakor a szobrocska mellett volt egy moldavitdarab is.
jún. 20. 21:55
10/12 anonim válasza:
Pontosítás a 9. válaszomhoz: a nördlingeni Ries kráter lehet annak a meteorbecspódásnak a maradványa, amely a moldavit tektiteket létrehozta. Egy kb. 14 millió éves, 24 km átmérőjű kráterről van szó. Ugyancsak ennek a meteorbecsapódásnak köszönhető az is, hogy Nördlingenben a helyben bányászott kőből épült házak fala nagy mennyiségben tartalmaz apró gyémántokat.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!