Egy relatíve nagy sebességgel érkező, kb 250ml metángáz, el tudna fújni egy gyertyát, vagy belobbanna?
Én egyszer pontosan egy ilyen szituációt teszteltem:
Egy CNG-s személygépkocsi egyik metáninjektoráról kivezettem egy gumicsövet, és a járó motor mellett meg akartam gyújtani a kipufogó metánt. Nagyon nehéz volt elérni, hogy legalább néhány adag lángra kapjon. Amikor meg nem vigyáztam eléggé, akkor elfújta a gyertyát!
#3 - inkább a kiáramló gáz sebességétől függ, mert mindig akad olyan kevert rész, ahol optimális az arány a meggyulladáshoz. Viszont ha az áramló gáz sebessége többszöröse a lángfront maximális sebességének, akkor képtelen lesz elkapni és/vagy megtartani a lángfrontot.
Az intenzív turbulens áramlás a gyújtásnál megszünteti az égés feltételeit (más értelmezésben: extrémen megnöveli a láncreakció kritikus térfogatát), amikor pedig már megszűnik a turbulencia, akkor már túl híg lesz a gáz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!