Az amerikaiak fogják feltalálni az időutazást?
Természetesen, hisz már el is kezdtek haladni a sötét középkor felé:
"Bármikor találják fel az időutazást, az ma van"
Sajnos több minden mutatja, hogy nem találták/nem fogják kitalálni.
Keress rá Dávid Gyula Útikalauz kezdő időutazóknak előadására.
Nekem két érven van ellene:
Sérti a kauzalitás elvét:
Összekeveri, hogy mi az ok és mi az okozat "Nagymama paradoxon"
Megülheted valamelyik nagyszülődet, mielőtt a szüleid megszületnek...
Sérti az anyagmegmaradás elvét:
"Most" eltűnik az anyag, ami téged alkot, a másik időpontban pedig pluszként jelentkezik.
Utószó:
Nem tudom, hogy az időutazás lehetséges-e, de a mai tudásunk szerint nem kvantum méretekben, csak napi 24 órát lehet lelőre utazni az időben.
Bizonyos szempontból nézve az előrefelé utazás megvalósítható (vagy legalább is értelmezheted így is).
Ha a tömeggel rendelkező testet a fénysebesség egy igen tekintélyes hányadára felgyorsítasz, akkor ennek a testnek a saját órája másként fog ketyegni (az idődiletáció miatt), mint a Földön maradt embereké.
Így el lehet érni azt, hogy ameddig a Földön eltelik 50 év, a felgyorsított test (pl űrhajó) számára csak 5 év telik el.
Ez szinte olyan, mintha az űrhajós előre utazott volna az időben.
Technológiai értelemben hadd ne mondjam, mekkora kihívás, mert nemhogy a fénysebesség 90%-ára, még 1%-ára sem tudunk felgyorsítani egy űrhajó méretű tárgyat. És akkor még csak a felgyorsításról beszélünk. Arról, hogy mi történne egy 30.000km/s-al közlekedő űrhajóval, ha egy homokszem méretű valaminek nekiütközik... ártalmatlannak tűnik, de nem az. Szóval van ezzel sok-sok gond.
---
A múltba való utazás viszont még elméleti szinten is rendkívül kérdéses, mert olyan egzotikus dolgok kellenének hozzá, ami vastagon sci-fi kategória. Féregjáratok, negatív energia, és társai...
Ha jól emlékszem, forgó fekete lyukak "segítségével", azok körül ELVBEN lehetséges olyan pályára küldeni anyagot, hogy az a múltba térjen vissza, de maradjunk annyiban, hogy ez is sci-fi kategória, mert
1) sérti a kauzalitás elvét, ergo valószínűleg az elmélettel van probléma
2) mutass nekem bármit, ami képes lenne intakt maradni ilyen mértékű gravitációs árapály hatások mellett.
---
A kérdés tehát nem az, ki fogja feltalálni, hanem egyáltalán feltalálható-e.
Előbbi igen. Az már meg is tették. Minden egyes űrhajós, aki valaha kint volt az ISS-en, utazott az időben (lásd: Kelly testvérek) olyan értelemben, ahogy fent leírtam. Ja, hogy kb. mikroszekundumokat? Hát... az is valami.
Utóbbi valószínűleg egy nagy NO-NO.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!