Habár tudom mi az a vákuum, azt nem értem mi az a vákuum stabilitás, meg hogy ez mitől változhat meg... valaki el tudná nekem alaposan magyarázni hogy mitől lehetséges ez a jelenség?
A lényege ennek az, hogy ELKÉPZELHETŐ, hogy a vákuum jelenleg gerjesztett állapotban van, vagyis nem a legkisebb lehetséges energián.
Akkor pedig ebből kieshet, ami a jelenlegi világ végét jelenti.
De erről ennél többet egyelőre senki sem tud, és egy jó tanács: TUDÁSÉRT ne a Rakétát olvasd. Az egy bulvár, a célja a szórakoztatás.
A jelenség neve: Decay of the false vacuum, ha rá akarsz keresni és többet megtudni róla.
Annyi hogy a standard model elmélete szerint a mostani vákuum nem a legkisebb energiájú állapot, és emiatt lehetséges lenne hogy valahol a világűrben kvantumosan átalagutazik a vákuum a legkisebb energiájú állapotba, az igazi vákuumba. És ha ez megtörténne, akkor ez az effektus közel fénysebességgel szétterjedne mindenhova, és elpusztítana mindent.
Ez nem termonukleáris folyamat. Ez magának a térnek a változása.
A tér tulajdonságaihoz tartozik az, hogy mekkora a fény terjedési sebessége, az anyagok hogyan tudnak mozogni benne, meg a különféle atomi kölcsönhatások.
Ha a vákuum megváltozna, akkor először is felszabadulna az az energia, ami most benne van. Mondjuk mindenütt azonnal 10 milliárd fok lenne, az egész világon.
Másrészt megváltozhatna a fény sebessége, az atomi kölcsönhatások, és ezért, valamint a magas hőmérséklet miatt azonnal szétesne minden létező anyag. De nem csak az ismert anyagok, hanem még a protonok is, úgyhogy nyomokban sem maradna semmi ismerős, az égitestek sem lennének ezután.
Egy teljesen új világ kezdődne.
Nem nem a térnek a változása. A standard modell a négydimenziós lapos téridőn van értelmezve, ez a tér egyáltalán nem változik meg. Ahogy a fénysebesség se fog megváltozni, nem is tudom honnan veszed ezt.
Ha valahol a világegyetemben megtörténne hogy bekerül az igazi vákuumba, akkor egy buborék formálódna, ahol a buborék belsejében az igazi, kívül pedig a hamis vákuum (a mi univerzumunk) van. Mivel az igazi vákuumnak kisebb az energiája, emiatt energetikailag kedvező, hogy a buborék növekedjen, minél nagyobb, annál gyorsabban. Így közel fénysebességgel fog ez a buborék tágulni, és elnyeli az univerzumunkat. Na és akkor mi van a buborék belsejében: felszabadul a hamis vákuum energiája, ami hirtelen nagyon sok részecske képződéséhez vezet (kb elképzelheted úgy mint az ősrobbanást, hogy van nagyon sok részecske egy kis térfogatban, ami tágul, de kiszámolták hogy ott nem ez történt). A másik effektus, hogy a higgs mező megváltozna, emiatt minden részecske tömege a sokszorosára válna, és minden összeesne feketelyukakká.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!