Két bizmut kristály között tényeg egy pont körül lebeghet neodímium mágnes?
A bizmut diamágneses tulajdonságú azaz ha mágneses térbe teszed akkor az bizmutban ellentétes irányú mágneses teret generál. Ezért a mágnes taszítja.
Ez az erő korlátozott tehát szerintem csak a legerősebb mágneses anyagot tudja lebeghetni ahol a mágnes tömege eléggé kicsi de a mágneses tere eléggé erős. Itt van egy video meg némi leírás alatta: [link]
Tényleg - de hülye vagyok (#4), hogy erre nem gondoltam!
Viszont akkor a magyarázathoz még hiányzik valami, mert a taszítóhatás nem tartaná stabilan egy helyen azt a mágnest. Mindenképpen valamilyen trükkel ki kell alakítani a stabilitást biztosító potenciálgödröt.
Ezt el lehet érni geometriai kialakítással és/vagy egy segédmágnes használatával. Én grafittal és négy mágneskocka használatával ismertem ezt a mutatványt.
Engem is meglepett ez a lebegtetős cucc, de amikor anno utánaolvastam, akkor validnak tűnt. Nincs benne átverés, ellen tart a gravitációnak, és a térerőgeometriája miatt stabilizálja is. Nem túl jó megfogalmazás, de ennél mélyebben nem olvastam bele. Videó címe releváns
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!