Matek feladat, segítséget keresek -? -
Figyelt kérdés
Nem nagyon értem, a tanár meg cseszik rendesen elmagyarázni... Na, tehát: Két borítékban összesen 98 db korong található. Ha az egyikből áttennénk 7-et, akkor mindegyikben ugyan annyi lenne. Hány korong van a borítékokban? Így elsőre nem hangzik nehéznek, de nem nagyon tudom egyenlettel levezetni. Jó lenne, ha valaki egyenlet formájában egy kis szöveggel le tudná írni nekem! Köszönöm!2010. okt. 27. 14:39
1/7 anonim válasza:
A két borítékot nevezzük el A-nak és B-nek.
Azt tudjuk, hogy együttes tartalmuk 98 korong, azaz matekra fordítva:
A+B = 98
most végrehajtunk egy műveletet, ami nem más, mint hogy átrakunk korongokat A-ból B-be. Ehhez ugye A-ból ki kell venni néhányat (pontosan 7-et), B-be meg bele kell rakni ugyanezt a 7-et. Esetünkben tök mindegy, hogy ugyanazt a korngot rakom B-be, amit A-ból kivettem, vagy egy másikat, a lényeg az, hogy egyikből 7 elvonás, a másikba 7 hozzáadás trötnik, és ekkor egyenlővé válik a két boríték.
Vagyis :
A-7 = B+7
A kettő együtt kiad egy egyenletrendszert, amit már elvileg meg tudsz oldani. Ugye?
2/7 anonim válasza:
Persze, ki más lenne a hibás, ha nem a tanár...? :)
3/7 anonim válasza:
Egyébként az egyik borítékban 42 korong van, a másikban 56.
5/7 anonim válasza:
Rövid megoldás: 98-at elosztottam 2-vel (49), és hozzáadtam (56), illetve kivontam (42) belőle 7-et.
6/7 anonim válasza:
15:06 - Ehhez a megoldáshoz gondolkodni kéne, de az a korosztály, amelyik most ismerkedik az egyenletrendszerekkel, erre nyilvánvalóan képtelen! :)
7/7 A kérdező kommentje:
Köszi! Mindegyik válasz igaz! :D
2010. okt. 27. 16:59
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!