William Herschel 1781. március 13-án este, Bathban fedezte fel az Uránuszt. Eleinte azt hitte, hogy egy üstököst lát. Utána honnan vette, hogy az egy bolygó, ha akkor még nem voltak olyan jó távcsövek?
Figyelt kérdés
jan. 30. 19:31
1/5 UlfOrmson válasza:
Nem vagyok szakértő, de szerintem az objektum elmozdulásának a mértékéből már meg tudták állapítani
2/5 A kérdező kommentje:
Azt én is tudom, de azért valami biztos volt ami miatt felismerték. Egy üstökös elmozdulása is gyors.
jan. 30. 19:44
3/5 anonim válasza:
Eleinte csak elmozdulást észlelt a csillagokhoz képest.
Azaz vagy bolygó, vagy üstökös.
Később a pályájából nyilvánvalóvá vált, hogy bolygó.
4/5 sadam87 válasza:
Ahogy a 3. válaszoló írja. Ráadásul a pályáját nem is Herschel határozta meg. Először más kutatók vetették fel, hogy inkább bolygó lehet, miután megállapították, hogy közel kör alakú (és nem elnyúlt) pályán kering.
(És persze az is szempont volt, hogy sem kómát, sem csóvát nem tudtak megfigyelni rajta.)
5/5 A kérdező kommentje:
Köszi.
jan. 31. 06:02
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!