Gilgames nevét hogyan kell ejteni?
sziasztok. csak érdeklődni szeretnék, mert van aki 'gilgamesz'nek és van aki 'gilgames'nek ejti. hogyan helyes? előre is köszönöm. (:
u.i. : nem tudom jó helyre írtam-e, bocsánat, ha nem.
Mivel ez egy ősi sumer név, ezért egyáltalán nem tudjuk, hogyan kell ejteni. A jövevényszavak ejtését meghatározó szabályok érvényesek rá, vagyis az, hogy melyik nyelv közvetítésével jött át hozzánk, és ahhoz mennyit adott hozzá a saját nyelvünk.
Egy halom olyan szó (köztük név) van, amit többszörösen vett át a nyelvünk, vagy többféle létező használata van, hogy eygesek ragaszkodnak az eredeti ejtéshez, mások pedig magyarosítják.
Gilgames neve emiatt ejthető s és sz véggel is.
kedves utolsó! ez igazán hasznos válasz volt! közönömszépen.
(bár erre magamtól is rájöhettem volna, hiszen ez logikus... nadesebaj. (: mégegyszer köszönöm.)
[az enkidu-ra pedig inkább nem válaszolnék, és nem is kívánom értékelni. rosszabb, mint a dzsilgémsz. : S]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!