Szerintetek megoldás lehet az emberiség számára a vertical farming?
Tévedsz! Ennek pont az a lényege, hogy kevesebb növényvédőszert kell alkalmazni és mivel zárt környezetben van ezért nem érik a károkozók.
És gondolj bele lenne városokban és falvakban is, emiatt a hagyományos termőföldek helyét "visszafoglalhatja" a természetes növényzet. Sokkal szebb lenne az ország, több természetes hely lenne!
Kevesebb természetes zölddel a tányéron... Az emberiség túlszaporodott, nehéz élemezni. Talán középtávon jó ez a megoldás, de szerintem hosszútávon ennél radikálisabb eszközökre lenne szükség... Valahogy csökkenteni kéne az emberek számát...
Úgy tudom, a mai zöldségek tápértéke már most kisebb, mint mondjuk a középhorban. Nem lesz ebből baj? :/
Én kicsit félek az ilyen extramodern újításoktól és az esetleges mellékatásuktól.
De ez az én véleményem.
Hát, egy monetáris rendszerben semmiképp sem megoldás.
Például Etiópiának hiába van elég és jó minőségű földje, az ott termelt gabonát az EU-ban adja el a tulajdonos, mert jobban megéri neki. Amíg ilyenek vannak, addig a vertical farminggal termelt kaját is csak azok szerezhetnék meg, akiknek pénzük van hozzá (értsd: nem ők termelték, nem bizonyították a rátermettségüket és hogy érdemesek a kajára, hanem csak sok papírfecnit gyűjtöttek).
Ha környezeti terhelés szempontjából nézzük, szintén nem megoldás, mivel az épületeket és szerkezeteket is le kell gyártani, ami önmagában is környezetkárosító. Ezen túl a táptalaj vagy tápoldat (mint a hidropóniában) szintén gyártás során készül. Esetleg ha sterilizált levegőt fújatnak be a kórokozók kiküszöbölésére, ahhoz is berendezés kell, ami árammal működik.
Más megoldás viszont van: ökológiai, kisközösséges, lokalizált földművelés. Igaz, hogy ehhez a földet kézzel kell túrni, de akinek ez büdös, az ne is egyen belőle. XD
"Úgy tudom, a mai zöldségek tápértéke már most kisebb, mint mondjuk a középhorban. "
Aha, volt egy középkori paradicsomod összehasonlítási alapnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!