Mondhatni, hogy ma már hanyatlik az "olcsó eldobható műanyagok" kora?
A kilencvenes-kétezres években fokozatosan mindenhol egyre jobban bevezették azt, hogy mindent is műanyagból készítenek, mert:
-olcsó előállítani így olcsó értékesíteni illetve nagyobb az ár-differencia
-könnyű súly
-szinte bármilyen formát elő lehet belőle állítani
-tartós, nem korrodál mint a fém, nem ázik el mint a papír, nem törik mint az üveg, stb
A környezeti szempont sokadlagos volt, ha egyáltalán szempont volt.
Ma viszont kezdenek rájönni például a mikroműanyagok miatti szennyeződésekre, hogy sohasem bomlik le, illetve a drágább kőolaj miatt már nem is annyira olcsó. Az elmúlt években sorra váltják fel a papír/fa/fém termékek illetve egyre több műanyagot hasznosítanak újra.
Kijelenthető, hogy már hanyatlik a műanyag korszaka?
Azt el tudom képzelni, hogy a civilszférában erősen visszaszorul, de az iparban szerintem soha nem fogják teljes mértékben elhagyni. Ahhoz túl jó.
Nyílván a pet palack meg a zacskó nem a műanyagok csúcstechnológiája, ezeket szerintem is ellehetne felejteni, a vászon zsák és a visszavihető rendes üveg szerintem több, mint tökéletes, szóval én is remélem, hogy a civilek kezéből elkezdik kivenni ezeket.
"Mondhatni, hogy ma már hanyatlik az "olcsó eldobható műanyagok" kora?"
kábé annyira, mint a CO2-kibocsátás kora: megy a sok duma, meg néhány látszatintézkedés.
"A környezeti szempont sokadlagos volt, ha egyáltalán szempont volt."
most is az. a vásárlókat csak akkor kezdik el érdekelni a környezeti károk, ha már közvetlen a bőrükön tapasztalják. a gyártót meg még akkor sem.
de még ha a világ legfejlettebb részén nagy nehezen meg is változik a gondolkodás, a világ kevésbé fejlett hat-hétmilliárd lakója még akkor jut el oda, hogy olcsó és szennyező technológiák révén ugrásszerűen javítson az életszínvonalán. ők végképp nem fognak a környezet miatt aggódni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!