Előállítható, vagy lesz valaha olyan technikai eszköz, ami segítségével a némák mesterségesen beszélni tudhatnak?
Ezt csak én "találom ki", de ha képesek lennénk értelmezni az agy elektromos hullámait, akkor lehetne készíteni olyan gépet, ami a "gondolatokat" hanggá alakítja.
Végülis a beszéd sem sokban különbözik ettől.
Igen. Nagyon jó irányban haladunk e felé. Vannak már pl olyan lámpák aminek a színeit, gondolatokkal lehet irányítani, ill volt már olyan sikeres kísérlet amiben kitudták rajzolni, hogy milyen betűre gondol az illető, és azt egy le tudták menteni egy képre..
Szerintem max 20 év.
Egy született (süket)néma nem tanul meg beszélni - ez itt az igazi gond. Az agyában ezt a területet másra használja.
Persze ezzel együtt lehet rá készüléket készíteni, amivel valamit azért tanulhat - de az agy felnőtt korban már nehezebben csoportosítja át magát.
Stephen Hawking például ilyennel beszél:
ma 20:11:
Én is épp ezt akartam mondani... Szóval ha tudott beszélni valaha, és érti a nyelvet, akkor ma már megvan a technológia arra, hogy gép segítségével szemmozgással irányítva a gépet, beszéljen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!