Egy keréknyomásmérővel meg tudom mérni hány méter mélyen vagyok a víz alatt?
Nyaraláskor mindig szeretek minél mélyebbre merülni szabadtüdővel, de eszközöm nem volt hozzá, hogy megmérjem milyen mélyen vagyok, annyira meg se profi nem vagyok, se nem csinálok elég gyakran ilyet, hogy vegyek egy professzionális depth gauge-t.
Kb 5-10 méter mélyre úszhatok szerintem, ezt szeretném kb méter pontosságra meghatározni. Az egyik eszköz ami eszembe jutott a keréknyomásmérő, ha a víz alatt megnyomnám, hogy mérjen, akkor ugye ott egy tized bar az egy méter mélységnek felelne meg. Ezek a keréknyomásmérők működnek víz alatt is? Illetve többször is lehet vele mérni, vagy a bekerülő víz esetleg tönkre teheti?
A másik ami eszembe jutott egy műanyag fecskendő ml skálával, és ha azt lezárnám a kinyomó részén, akkor ha 100 ml levegő van benne az 50 ml lenne 10 méteren és stb. Csak nem tudom az mennyire zár olyan mélységben, meg nem akarom, hogy azt higyjék, hogy valami drogos vagyok a parton :D
Tartok tőle, hogy sok keréknyomásmérő valójában nyomáskülönbséget mér. Leolvasni egyértelmüen csak túlnyomást tudsz, de szerntem sok mérő fizikálisan is csak a két oldal közötti különbséget érzékeli.
A fecskendő jó ötlet.
Ahogy utána olvastam vagy Bourdon-cső van bennük vagy egy diafragma. Ugye ezek a préslevegő nyomására torzulnak és az analóg órát ez mozgatja. Ezért feltételezem, hogy vízben is működniük kellene, hiszen ezeknek nem tudom mennyire számít, hogy milyen közeg nyomására torzulnak.
#2 Jó ötlet lenne, de ez körülményesebb, jó lenne egy kézben fogható eszköz.
1) Kérdező azt írtad, "a bekerülő víz esetleg tönkre teheti?" Én arra fogadnék, hogy tönkre is teszi.
2) Első gondolatom: - Miféle marhaság ez? A keréknyomás mérő pont fordítva működik.
Ám fékezhetetlen fantáziám győzött. Kell egy nyitható, nyomásálló tartály. A nyomásmérőt úgy kell beépíteni, hogy a külső nyomást mérje. Minden merülés előtt nullázni a keréknyomás-mérőt, és lezárni a tartályt.
Bonyesz.
A #2 Válaszadó módszere egyszerű, zseniális, biztos. Legfeljebb annyit tennék hozzá, minden merüléskor viszel egy színes ruhacsipeszt, és rácsípteted a mérőzsinórra.
3) Mennyit ér neked, hogy ne bádogtepsiben vigyenek el? Ha sokallod egy új búvárműszer árát, keress egy használtat!
"Ahogy utána olvastam vagy Bourdon-cső van bennük vagy egy diafragma. Ugye ezek a préslevegő nyomására torzulnak és az analóg órát ez mozgatja. Ezért feltételezem, hogy vízben is működniük kellene, hiszen ezeknek nem tudom mennyire számít, hogy milyen közeg nyomására torzulnak."
Ha ez igaz, akkor nem fog működni.
A bourdon egy spirálcső, amit a belső és a külső nyomás különbsége rugalmasan deformál. Namost a külső, az ami beszivárok a tokozásba, a belső az amit beengedsz mikor odanyomod a szelepre. Ha egy szabadonálló lukas szeleppel engeded be a környezeti nyomást, nulla nyomáskülönbséget fog mérni.
A membrán valszeg ugyan ez, csak pepitában.
Elvileg mindkettőnek lehetne légmentesen zárt tokozás a referencia oldalon, de egy keréknyomásmérő minek lenne ilyen?
Bocsájtsatok meg! Tévesen zöldet nyomtam a #6 válaszra. A dolog így nem fog működni. Hamis eredményeket kapsz, ha a gumicső meghajlik.
Kérdező! A vateráról, vagy a jófogásról veszel mélységmérőt 50% esélyed van, hogy jó, vagy javítható műszert kapsz. Ha tengeren használták előfordul, hogy só lerakódott benne. Tiszta vízzel próbáld többször átöblíteni.
5 - 10 méteres merülés nem rossz. Nekem 3 - 4 méteren fel akart robbanni a fejem.
"Nekem 3 - 4 méteren fel akart robbanni a fejem."
Debrecenben régen volt a Nagyerdei Gyógyfürdőben 4 méteres medence. Gyerekként rendszeresen kerestünk az alján leejtett pénzt, hogy tudjunk bambit venni. [Régebben a fecske típusú fürdőgatyában volt egy kis belső zseb fémpénznek. Ha az egy fejes ugráskor kifordult, kiszóródhatott belőle a fémpénz :-)]
Köszönöm a válaszokat! Lehet a köteles/madzagos megoldás lesz, aztán egy felfújhatós úszógumira rakom az elejét aljára meg egy súlyt kötök.
Még amit olvastam, hogy injekciós tű helyett egy toll betétet lehet használni, azt megjelölgeted és abból ki se szökik a levegő és ott is összenyomja a nyomás a levegőt.
"5 - 10 méteres merülés nem rossz. Nekem 3 - 4 méteren fel akart robbanni a fejem."
Lefelé menet 2-3 méterenként bele kell fújnod az orrodba, visszafelé meg szívni úgy hogy lefogod az ujjaddal vagy egy csipesszel. Ha jól eltalálod akkor kevésbé fájdul meg a fejed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!