Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan csinálják a szájról...

Hogyan csinálják a szájról olvasást?

Figyelt kérdés

2023. júl. 15. 14:04
 1/9 anonim ***** válasza:
33%
Nagyon nehezen.
2023. júl. 15. 15:53
 2/9 Kólauborkával ***** válasza:
100%

Nagyjából annyi a titka, hogy ha nem is hallod, de a Szia meg a Hello szavak között szájmozgásról is egyédtelmüen eldönthetö melyiket mondom. A profi már majdnem vagy teljesen megtud különböztetni minden szót.

Nyílván ehhez jó megfigyelönek kell lenni.

2023. júl. 15. 16:28
 3/9 anonim válasza:
87%
2-es mindent leírt
2023. júl. 15. 16:59
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Megtanulják, kitapasztalják.

Nem igen lehet ezt jól megfogalmazni, pedig én is művelem, kicsi korom óta rossz a hallásom, de ha látom az illető száját, és valamit nem értek tisztán, leolvasom a szájáról mit mondott.

A koronavírus járvány alatti kötelező maszkviseléssel az volt a legnagyobb problémám, hogy nem láttam az emberek száját, és ha az illető ráadásul egy bizonyos frekvencián beszélt (mély hangon), sokszor nem értettem, mit mond.

Senki nem tanított szájról olvasni, és nem is állítom, hogy mindent le tudok olvasni, mert nem.

A mostani gyerekek talán kevésbe tudnak szájról olvasni, ha nem szorulnak rá arra, ugyanis rengeteg időt töltenek el monitorok előtt, ahol szinkronizált filmeket, videójátékokat néznek, és azokból nem tanulnak szájról olvasni.

Egy orvos mondta néhány éve, hogy mostanság már kifejezetten gyanús az, ha kisgyerekek jól olvasnak szájról, sok esetben nem jól hallanak, régebben ez szért nem volt annyira árulkodó jel, mert a többségük megtanult szájról olvasni.

2023. júl. 15. 19:15
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

Ó! Gyerekként mennyire meg akartam tanulni szájról olvasni, hogy értsem azokat, akik távol vannak tőlem. Aztán nem adódott erre semmilyen lehetőségem és magam se tudtam ezen az úton elindulni. Meg csak alkalmanként volt bennem ez a fellángolás.

Most viszont ott van az internet világa, videók, azokra pedig lehet tenni feliratot. Nagyjából annyi, hogy a szájmozdulatokhoz párosítod a betűket és a szavakat. Ha odamész egy tükörhöz és kimondod (vagy nem kell megszólalni, hanem tátogsz) a magánhangzókat hosszan "aaaaaa" "ááááááá" "eeeeee" "éééééé" stb., akkor láthatod, hogy még az á betűt is meg lehet különböztetni az a betűtől. A mássalhangzókkal nehezebb a dolog, mert ott gyakran a nyelv elhelyezkedésével alakulnak a hangok különböző betűkké. Ebben pedig az a nehéz, hogy a fogak mögé nem lehet belátni. Valamennyire kirajzolódik az arcon is...

Ha pedig valaki motyog, akkor arról aligha gondolom, hogy sokat le lehet olvasni, mert nem mozog kellőképpen a szája. Aztán változó...egyik embernek nagyon széles szája van, másiknak másmilyen. Ehhez hozzá is kell szokni, mert lehet, hogy nem a szájolvasásra fogyz figyelni, hanem arra, hogy milyen széles is a szája.

"lehet" - "eper" - mind a kettő "ee" magánhangzókat tartalmaz, mégis a p-t és az r-et is jól be lehet határolni.

Egy kis nyelvtant mindenképpen érdemes olvasni az elsajátításhoz.

Szerintem indulásnak elég ez.

(Még mindig nem tudok szájról olvasni 1 szót se. De logikailag rövid idő alatt átgondolva ezeket találtam.)

2023. júl. 16. 08:28
 6/9 anonim ***** válasza:

Az artikulacio alapjan konnyu tanulni.

A hallasserultek csak ugy tudnak leolvasni, ha szepen beszelnek, de nem gyorsan

2023. júl. 18. 02:33
 7/9 anonim ***** válasza:
Ajánlom neked a whisper challenge játékot :D
2023. júl. 18. 02:35
 8/9 az agy ***** válasza:
0%
Úgy, hogy a másik szájának a mozhását figyelik. És ha érti akkor leolvassa. Most már tudod?
2023. júl. 19. 10:04
 9/9 anonim ***** válasza:
51%

Mozhását?

3 mondat átolvasása nem telik sok időbe "az agy"nak, hogy leellenőrizze, hogy helyesen írta-e le.

Ez rendkívül primitív válasz "az agy" részéről.

Mit kell kontárkodni??!! Leírták, leírtuk!

Az ilyen válasz csak pirosít téged.

"Most már tudod", hogy nem kellett volna ezt válaszolnod?

Változtass felhasználónevet (hozz létre másik fiókot) vagy legalább rejtsd el, mert nem illik az ilyen válasz mellé ez a név.

Üdv:

anonim

2023. júl. 19. 10:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!