Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha az évet négy helyett hat...

Ha az évet négy helyett hat évszakra osztanánk, hogy neveznétek el a két új évszakot?

Figyelt kérdés

Youtubeozgatás közben láttam egy videót a hatos számrendszer felsőbbrendűségéről. Szeretem az ilyen gondolatkísérleteket, és felvetett bennem egy mellékszálat: ha hat évszakot különböztetnénk meg, hol húznátok meg a határokat, és hogy hívnátok őket?

A számomra legszimpatikusabb felosztás szerint a téli és nyári napfordulók a tél és a nyár középpontja, a két napéjegyenlőség pedig a maradék 4 évszak határa lenne.

Dec-Jan: tél

Feb-Már: ???

Ápr-Máj: tavasz

Jún-Júl: nyár

Aug-Szep: ???

Okt-Nov: ősz

Az augusztus-szeptemberre van jó ötletem, de előbb kíváncsi vagyok a tiétekre.

2023. jún. 27. 22:09
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

február-március: koratavasz

augusztus-szeptember: vénasszonyok nyara

2023. jún. 28. 05:25
 12/20 anonim válasza:
0%
Nem.
2023. jún. 28. 08:22
 13/20 A kérdező kommentje:

#9: Runya és vuri, hmm, kezdésnek nem rossz, főleg hogy van némi indiai beütésük, ami a hat évszakos hindu naptár előtti főhajtásként különösen adekvát.

[link]

Ők például a nyár és ősz közti, angolul monszunnak nevezett évszakot varsának hívják, tehát a vuri akkor már lehetne vari. A runya a februári hangulatot jól hozza, de a márciusi rügyezés örömét nem tükrözi, kompromisszumként a rünya viszont nem rossz.

A másik opció a hat ökológiai évszakból való ihletmerítés:

[link]

A prevernális és szerotinális nem túl ütős nevek, de a "rügy" és "szüret" évszakot el tudnám képzelni, és akkor új szavakat sem kellene tanulnunk. 2024 szüretén véget ér az orosz-ukrán háború, jövő rügyén végre elutazunk kicsimmel olaszba.

#10: az észérveim kiindulópontja egy gondolatkísérlet, ahol ősidők óta hatos számrendszerrel számolunk és a hatodolást és hatosával csoportosítást érezzük a világ legtermészetesebb dolgának. Ami szinuszos jelenségek esetében még csak nem is problémás, hiszen kitüntetett határ- és középpontokat jelent. Úgy pampogsz itt, mintha hetedelni akarnék!

[link]

A csillagászati definíciókat a legnagyobb tiszteletben tartva, mivel rajtuk kívül senki nem nevezi télnek március 15-ét, vagy ősznek az év két legsötétebb napjából a korábbit, engedjük el ezt a geometrizáló érvelést úgy, ahogy a köznyelvben már sikerült.

2023. jún. 28. 11:00
 14/20 anonim ***** válasza:
16%
A négy évszaknak pont semmi köze a számrendszerekhez, csak azon a szimpla tényen alapul, hogy itt nálunk négy egyértelműen elkülöníthető szakasza van egy évnek időjárás, hőmérséklet, csapadékmennyiség alapján. Van ahol három évszak van, van ahol meg kettő.
2023. jún. 28. 11:27
 15/20 A kérdező kommentje:
#14 Annyira "egyértelmű", hogy pont az előbb linkeltem az égövünket jellemző hat ökológiai évszakot, ami nem veszi egy kalap alá a nálunk például 7 fok átlaghőmérsékletű márciust és a 17 fokos, kétszer annyi csapadékot hozó májust.
2023. jún. 28. 12:51
 16/20 anonim ***** válasza:
100%

"pont az előbb linkeltem az égövünket jellemző hat ökológiai évszakot"

És azt pont azért ökológiai évszaknak hívják, mert az okológiai szempontból osztja fel az évet. A normál évszakos felosztás ellenben nem.

2023. jún. 28. 12:54
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

febr-március: kikelet

augusztus-szeptember: aranylat.

2023. jún. 28. 13:17
 18/20 anonim ***** válasza:
Tél és nyár,gyakorlatilag most is két évszak van,májustól novemberig nyár,novembertől májusig tél(legalábbis az elmúlt pár év erről tanuskodik)
2023. jún. 28. 13:59
 19/20 A kérdező kommentje:
17: a kikelet tökéletes, de az aranylat se rossz.
2023. jún. 28. 15:30
 20/20 anonim ***** válasza:
77%

Kérdező - abba belegondoltál, hogy hányféle éghajlaton élnek a földi eberek? Azt is belátod, hogy Ausztráliában fordítva vannak az évszakok?

A 12 hónapos felosztás, meg a helyi elnevezések a speciális klímajelenségekre (monszun, stb.) teljesen megfelelőek mindenki számára!

2023. jún. 28. 15:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!