Ha az évet négy helyett hat évszakra osztanánk, hogy neveznétek el a két új évszakot?
Youtubeozgatás közben láttam egy videót a hatos számrendszer felsőbbrendűségéről. Szeretem az ilyen gondolatkísérleteket, és felvetett bennem egy mellékszálat: ha hat évszakot különböztetnénk meg, hol húznátok meg a határokat, és hogy hívnátok őket?
A számomra legszimpatikusabb felosztás szerint a téli és nyári napfordulók a tél és a nyár középpontja, a két napéjegyenlőség pedig a maradék 4 évszak határa lenne.
Dec-Jan: tél
Feb-Már: ???
Ápr-Máj: tavasz
Jún-Júl: nyár
Aug-Szep: ???
Okt-Nov: ősz
Az augusztus-szeptemberre van jó ötletem, de előbb kíváncsi vagyok a tiétekre.
6: tudom, de egyben azt is jelzik, mennyire nyugodtan bele lehet barmolni a naptárba a csillagok és latin felmenőink jóváhagyása nélkül, ha ahhoz van kedvünk.
A kérdésre visszatérve, a télutó lehetne Böjt, vagy ha a klerikális felhangokat el akarjuk kerülni, Diéta, a karácsonyi kajakómából strandformába lendülés időszakának kezdetét jelölve.
"És ennek mi értelme lenne?"
Semmi.
Nyelvtanilag közelítve, van négy évszakunk, amelyeknek a jelentése az adott évszak.
Most kreálni kellene még kettőt, hogy a kérdező örüljön, de ne legyen négy évszak centrikus... ez egyik legyen mondjuk runya, a másik vuri.
Természetesen semmi értelmük a szavaknak, amíg nem kapnak tartalmat, nem bírnak valami jelentéssel, de legalább nem négy évszak centrikus hangzásuk.
Nem csak csillagászatilag, matematikailag is négy évszak egy esztendő, azon belül lehet variálni, hogy mikor is kezdődjön az év, amire már voltak is példák, és meg is maradtak az elnevezésekben : szeptember (7), október (8), november (9), december (10).
A nagy egy év alatt a baktérítő - egyenlítő - ráktérítő - egyenlítő - baktérítő utat járja be, lehet variálni hol legyen a kezdőpont, annál a pontnál delel a nap egy év múlva is.
Lehet ezt a négyes ciklust tovább osztani, csak értelme nincs.
A négyes szám jó viszonyban van a tizenkettes számrendszerrel, és az osztási arány kb. fél nagyságrendnyi, ami optimálisnak számít.
Legalább valami észérvet felhozhatott volna a kérdező az általa javasolt osztás mellett - de minek? A gyakori rendszere jópontot ad az értelmetlen és abszurd kérdések kiírására is!
:-(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!