Aktuális műszaki rajz (mechanika, gépalkatrészek) szabvány (vagy azon alapuló magyarázat) merre található? Lehetőleg ne legyen fizetős.
A neten keresgélek napok óta. Van egy-két fejezet nekem a 2014-es szabványsorozatból. De már abból sem minden hatályos. Ami most letölthető könyvek vannak azok nagyrésze még mindig az "ezer évvel ezelőtti" rajzjeleket és jelképi ábrázolásokat magyarázza, már a 2014-es módosításnak sem felel meg. Gondolok itt a vonalvastagságok, vonaltípusok, metszetek jelölése (pl. rész metszet).
Az olyan válaszokkal nem leszek előbbre, hogy "én úgy tanultam, hogy" "én azt hiszem" stb. Nekem a friss, 2023-ban érvényes szabályokra van szükségem. Mint írtam, egy rakás letölthető anyagot végignéztem, és nagy részük (hiába van köztül 2020-2021-2022-ben kiadott) még az 1980-as 1990-es évek rajzi szabványait mutatja be. Találtam olyan tankönyvet amely tartalmaz ugyan szabványhivatkozást, de már a tankönyv kiadásának pillanatában is szinte az összes hivatkozott szabvány több éve hatályon kívül volt helyezve.
Jelenleg hatályos alapvetően az MSZ EN ISO 128 sorozat (egyes darabjai).
Továbbá:
MSZ EN ISO 3098 sorozat
MSZ EN ISO 5456 sorozat
MSZ EN ISO 5457 szabvány
MSZ ISO 5455 szabvány
"Lehetőleg ne legyen fizetős."
Hát persze. Kérek két zsemlét, lehetőleg ne legyen fizetős...
Alapvetően ezek a szabványok elérhetők az adott oktatási intézmény tankönyvellátójában. Már ha van még ilyen...
Egyébként meg: [link]
3: Rengeteg tankönyv fent van a neten szabadon elérhető formában. De amit találtam mind régi szabvány szerinti. Nyilván ha nincs más meg fogom venni a szabványokat de jelenleg letölthető tankönyvet, vagy kézikönyvet keresnék.
És már nem vagyok tanuló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!