Az emberi test tényleg elfuserált? (Szem, gerinc, hátul levő fej, túl nagy jelentőségű szív stb?) Vagy félreértem?
"30-40 között meghalt a zöme"
De ez nem így volt.
Aki megélte a 20 évet, annak azért elég jó esélye volt, hogy megéli az 50-et is.
Nagyon nagy volt a gyermekhalandóság, az húzta le az átlagot.
Oké, de pont az emberi test tökéletlensége miatt van a sok betegség.
Én is egy csomóra szedek gyógyszert, amiről nem tehetek és a környezetemben vannak így jópáran.
Mindig születtek kevésbé tökéletes egyedek. A betegeskedésed pedig lehet valamilyen környezeti faktortól is, melyről még nem tudsz.
Nekem például véres genny kezdett folyni a seggemből és a szakorvos elmagyarázta, hogy ez az életem végéig is így maradhat. Három év után magamtól jöttem rá, hogy vitaminhiányos vagyok, és azóta a megfelelő táplálékkiegészítők rendszeres szedésével teljesen tünetmentes lettem!
:-)
"de pont az emberi test tökéletlensége miatt van a sok betegség"
Ebben van igazság, de a manapság népbetegségnek számító krónikus nyavalyák nagy részét az egészségtelen életmódunk okozza. Persze vannak olyanok, amiket nem, de azt se felejtsük el, hogy régen a magas gyerekhalandóság miatt a beteges, gyengébb immunrendszerű egyedek sokkal kisebb eséllyel érték meg a felnőttkort, mint ma.
Ebből a két tényezőből pedig az következik, hogy régen a felnőtt emberek átlagban egészségesebbek voltak, mint mi. Persze ha elkaptak valami fertőzést vagy megsérültek, abba sokkal nagyobb eséllyel haltak bele.
"Tudod, mi az az átlagéletkor? Mert a fogalmat szerintem nem jól használod...
A 30 feletti szülés szerintem a mai világban is határeset, amikor 30-40 között meghalt a zöme, akkor pláne durva."
Te nem érted az átlagot. Vegyünk két csoportot: az egyikben van három egyéves gyerek és egy 77 éves öregember, a másikban pedig négy húszéves fiatal. Mennyi az egyes csoportok átlagéletkora?
1+1+1+77 = 80 -> 80/4= 20
20+20+20+20 = 80 -> 80/4= 20
Az átlaguk egyforma, az eloszlás az amiben különbség van a két csoport között.
Ha a középkorban mondjuk 30 év volt a várható élettartam, az nem azt jelenti, hogy egy 40 éves ember öregnek számított. A sok halott csecsemő és kisgyerek lehúzta az átlagot, de egy fiatal felnőttnek sokkal nagyobb esélye volt elérni az öregkort, mint egy újszülöttnek a felnőttkort. Ha a gyerekek jelentős része meghal ötéves kora előtt, akkor a populációban az elhalálozás átlagos életkora (márpedig a születéskor várható átlagos élettartam tulajdonképp ezt fejezi ki) alacsony lesz, akkor is ha a felnőttek közül sokan megérik az öregkort.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!