Mit gondoltok, milyen nyárra számíthatunk az idén?
Szerintem a nyár melegebb lesz, mint a tél volt. Időnként lesznek hűvösebb időszakok is, de fagy legalább októberig nem várható. Amikor a hőmérséklet 35 fok fölé emelkedik, akkor nagyon meleg lesz. Szerencsére ezeken a napokon éjszakánként mindig lehűl valamennyire a levegő. És ez várhatóan az egész nyárra jellemző lesz, hogy éjszakánként hűvösebb lesz, mint nappal. Sőt, mivel ebben az évben éjszakánként a nap se süt, ezért a közvetlen hősugárzás hiánya miatt még a hőérzet is alacsonyabb lesz a szabadban tartózkodók számára.
Néha fog esni az eső, de gyakrabb lesz, hogy nem. Jégeső meg még ritkábban esik majd, a legtöbb településen egész évben csak egyszer fogja elverni a termést. Nagyobb esők után csökkenni fog az aszály.
A 8/12-nek:
Azért, mert nagyon-nagyon bunkón fogalmazta meg.
Egyébként az előrejelzések szerint nagyon meleg nyarunk lesz. (Több meteorológus prognózisát is olvastam.) Sajnos.
13
A meteorológia jelenleg kb. 8 napra előre tud jelezni egy picivel nagyobb eséllyel, mint a pénzfeldobás. De pontos prognózist még 24 órára se tudnak adni. Majd figyeld a saját lakóhelyeden. Tetszőleges előrejelző oldalon nézd meg a települési előrejelzést, másnap pedig gondold át, hogy mit találtak el.
Szóval, aki képes egész nyárra előrejelezni, az nem meteorológus, hanem sarlatán, csaló, és nem szabad elhinni neki semmit.
Tavaly tavasszal is voltak olyan "előrejelzések", hogy megszűnik az előző nyár óta tartó aszály, és nagyon esős év lesz. Aztán a valaha volt egyik legszárazabb nyár lett belőle.
16 Az éves mennyiség csapadékból még sehol sem tart, hiába tűnik úgy, hogy állandóan esik. Környékünkön ha megnézem az elmúlt 15 év átlagát, most már csak 600-700 között van az átlag sajnos. Tavaly nem érte el az 500-at sem, azt megelőző évben alig 450. Most tartunk kb. 290-nél. Ha azt vesszük, hogy júliustól október végéig általánosan szárazabb időszak van, akkor talán év végére elérhetjük az átlagot. A júniushoz sem fűzök valahogy nagy reményeket idén sem.
Épp a napokban néztem, hogy pl 2010 jól belehúzott, mert sok helyen az országban az 1000 mm is megvolt. Figyelembe véve, hogy a tavalyi, tavalyelőtti aszály után még mindig hiányzik a talajból, nem bánnám, ha az idei is hasonlóan alakulna.
Azt is vitatnám, hogy hideg időből sok volt. A tél enyhe volt ismét, ha jól emlékszem átlag felett jött ki az összes hónap.
"Az éves mennyiség csapadékból még sehol sem tart, hiába tűnik úgy, hogy állandóan esik."
Van forrásod? Mert nekem úgy tűnik, hogy még kissé jobb is az országos átlag. Persze az aszályok lokálisak és az más...
"Környékünkön ha megnézem az elmúlt 15 év átlagát, most már csak 600-700 között van az átlag sajnos."
Az nem "csak", hanem az teljesen jónak számít. Bár nyilván eshetne több is, de a sokéves átlagnak pont megfelel, ami 1991-2020 között mérve 500-800 mm. Kicsit még több nyilván jobb lenne ezzel együtt is, szerintem is.
"Épp a napokban néztem, hogy pl 2010 jól belehúzott, mert sok helyen az országban az 1000 mm is megvolt."
Ezek inkább villám áradások és ritkaságok és csak lokálisak.
Itt van némi csapadék összehasonlítás, hogy hol van mos májusban.
Évek csapadékjainak összegei:
2020: 407-803
2021: 359-673
2022: 306-717
2023: 120-385 (május az 5. hónap és az év felénél sem vagyunk)
Országos Meteorológiai Szolgálat
"Az 1991-2020-es időszak átlagában Magyarországon az évi átlagos csapadék 500-800 mm, de tájaink között jelentős eltérések vannak az évi összegben."
Az oldal térképe szerint az ország legnagyobb részén az éves 550-600 mm esik, néhol éri csak el a 750-800 tartományát.
Itt egy hónapokra lebontott diagram az átlagokkal mércének. És úgy tűnik az átlag környékén vagyunk 2023 májusában. Az átlag szerint most a 208 mm-nél kell tartanunk és megvan az átlag.
A netnet.hu oldalán ha újra megnézzük (felső link), akkor most májusban már a 242 mm-nél tartunk, szóval eddig okés. Kérdés persze az év további része, mert ha nagyon kevés eső esik akkor az éves mennyiség még lehet kevés, de eddig azért jó, még kicsit több is.
A netnet.hu oldalán a bal felső sarokban van, hogy eddig hol tart az országos átlag és az jelenleg májusban 242 mm.
Az előbb az évek csapadék tartományait írtam, de az átlag is nézhető. Meg érdemes is nézni. Itt van az is.
Évek csapadék átlagok:
2020: 739
2021: 573
2022: 510
2023: 242 május közepéig
Most vagyunk május 17-én az év 137. napjánál. Ez az év 37%-a még csak. Elvileg csak matek alapon, ha megszorozzuk a jelenlegi esőt 2,7-tel, akkor kivetíti az eddigit egész évre. Bár az eső eloszlása nem egyenletes, úgyhogy csak úgy mellékes-mellékesen az éves lenne: 2,7 x 242 = 653,4 mm.
Abban egyetértünk, hogy enném is lehetne több és nem mondtam azért, hogy az éves átlagaink ideálisak. 😔
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!