Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Ha vizet forralok és közben...

Ha vizet forralok és közben keverem akkor gyorsabban felforr?

Figyelt kérdés
2010. okt. 9. 19:31
 1/8 anonim ***** válasza:
Lassabban.
2010. okt. 9. 19:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:

Jó a kérdés.

Ha nem kevered, akkor hamarabb beindul az alján (a legforróbb helyen, ahol leghamarabb lesz 100 fokos) a forrást jelző buborékképződés. Viszont ez még nem teljes forrás, meg kell várni, hogy mindenhol 100 fokos legyen.

De ha az a cél, hogy az egész folyadék forrjon minél gyorsabban, akkor szerintem a hőeloszlás egyenletessége miatt keverni kell. Bár a levegő így jobban hűti a forgó felszínt, de szerintem ez nem jelentős.

2010. okt. 9. 19:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:

Tényleg lassabban fog forrni, sőt, ha már épp elkezd forrni, és elkezded keverni, akkor jó pár percig meg tudod akadályozni, hogy forrjon.


Egyébként miért nem próbálod ki? :D Ez aztán tényleg nem egy időigényes, vagy drága kísérlet :)

2010. okt. 9. 19:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
aha köszi,majd kipróbálom.
2010. okt. 9. 21:15
 5/8 anonim ***** válasza:

19:49


A víz 1 atm nyomáson sohasem lesz 100 fokos...

100 fokon gáz halmazállapotba vált, ezt nevezzük forrásnak!


Éppen ezért mindig csak az edény aljáról fognak feljönni a buborékok.

2010. okt. 10. 12:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 zoknivadász válasza:

A kavargatással magasabb forráshőmérsékletet érhetsz el ugyanolyan körülmények között. Ez a túlmelegített állapot egy metastabil állapot.

Ha kevergeted, akkor gyorsabb hőáramlást érhetsz el, mivel ennek a hőáramlásnak a hajtóereje a hőmérséklet különbség, ami kevergetés esetén a passzív hőátadásnál (felület + lamináris határréteg) lokálisan nagyobb, pláne, hogy a lamináris határréteg vastagsága csökken is. Viszont a folyadék felületén a párolgásnál is gyorsabbá válik a folyamat (kialakuló tölcsér miatt nagyobb párologtató felület, illetve magasabb felszíni hőmérséklet), ezáltal ott hőt veszítve...

Szerintem ha gátolod a párologtatást, és csak az adott nyomáshoz tartozó forráshőmérséklet közeléig kevergeted, akkor megtakaríthatsz egy röpke időt... ;)

2010. okt. 10. 15:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező. Attól függ, hogy milyen a kísérleti rendszered. Ha a kérdésed egy konyhai edényre vonatkozik, amit alulról fűtesz, felül nyitott és párolog (fedő nélkül) akkor lassabban fog felforrni, ha kevergeted.

(Az ok: a felületi molekulák gyorsabban cserélődnek keverés közben, és a gőztérbe lépéshez elegendő energiával rendelkező részecskéknek nem feltétlenül diffúzióval kell a felszínre jutni, a keverés odaviszi őket. Ezen molekulák elpárolgása hőt visz el a rendszerből és lassabban éri el a rendszer a forrpontot.)


Ha vegyész vagy, és egy fűthető mágneses keverővel ellátott lefedett lombikról van szó, ahol a lefedés miatt nem szökik hő a rendszerből, akkor hamarabb fogod elérni a forráspontot.

(Az ok: a keveréssel mechanikai munkát fektetsz be, ami - ha minimális mértékben is de - emeli a rendszer hőtartalmát...)


Kedves 12:01-es kommentelő

Azt írod: "a víz 1 atm nyomáson sohasem lesz 100 fokos".

Dehogynem!

Az a jelenség amivel magyarázod, az éppenhogy csak a 100 fokos víz esetén valósul meg! Ebben a nyitott rendszerben amiről beszélünk, az edény alján képződött gőzbuborékok csak akkor szállnak fel a felszínre, ha a víz 100 C fokos. Ha kevesebb a víznek a hőmérséklete, de a fenékfűtés miatt van gőzbuborék képződés az edény fenekén, akkor a felfelé elindulő gőzbuborékok hőtartalmukkal fűtik a vizet és összeomlanak, mielőtt a felszínt elérnék.


15:09-es kommentelő is téved, amikor a túlhevítésre fogja a dolgot. Túlhűteni és túlhevíteni éppen rázkódásmentes, mozdulatlan és tiszta dolgokat lehet. Kevergetéssel semmiképpen nem valósul meg a túlfűtött állapot.

A párolgó felület megnövekedéssel kezdődő fejtegetései viszont már nagyon korrektek, és magyarázzák a jelenséget. (mármint, hogy keverés hatására a nyitott rendszerben lassabb a forrás hőmérsékletének elérése)

2010. okt. 11. 12:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:

A kérdés a teafőzőre vonatkozik azaz fedettedényre.

Köszi az ujjabb válaszokat

2010. okt. 11. 18:15

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!