Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Hogyan nyomoznak ki egy ilyen...

Hogyan nyomoznak ki egy ilyen gyilkosságot?

Figyelt kérdés

A gyilkosnak semmiféle kapcsolata sincs az áldozattal. Nem is ismerik egymást. A világ másik részén lakik. Csak ölt egyet a random kiruccanáskor. Nem volt szemtanú. A gyilkos ezután hazautazik a világ tulsó végére, viszi magával a fegyvert is. Még ha hagyott is valamiféle dns mintát az óvatosság ellenére, hogyan tudják azonosítani több milliárd ember közül? És ez volt az első és utolsó gyilkossága is. Nincsenek összefüggések.

Nyugi, nem vetemednék ilyesmire, de ahol semmiféle kapaszkodó sincs, azt hogyan nyomozzák ki? Komolyan érdekel? Vagy olyan nem létezett még soha, hogy valaki csak ölt egyet random, de se előtte, se utána többet nem?

2023. márc. 27. 04:34
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Helyszínből indulnak ki, kamera felvételek, ki járhatott arra.

A halál beálltát egy szakértő elég pontosan betudja lőni, még akár napokkal később is. Feltételezem hogy legfeljebb 3 napon belül rátalálnának a holttestre és tegyük fel megállapítják hogy vasárnap 18 órakor halt meg az áldozat.

Ha van seb, akkor abból indulnak ki hogy milyen tárgy lehetett a gyilkos eszköz, esetleg fojtogatás, vagy mérgezés. Ha mérgezés nyilván bonyolítja a dolgokat, pláne ha 3 nap után találnak rá a holttestre. Akkor ha nem találnak idegenkezűségre nyomot, szinte biztos hogy megússza a gyilkos és szívroham vagy hasonlónak bélyegzik a halálokát.

De nyilván ez sokkal komplexebb, lehet akár fültanú is, esetleg szomszédság látott-e idegent a környéken. Hol szállhatott meg a gyilkos? Környező hotelek/motelek/vendégházak fixen elkérnének egy listát.

Talán úgy lenne legnagyobb esélye a gyilkosnak megúszni egy ilyen esetet ha a holttestet se találják meg 1 héten belül, vagy esetleg nem keresi senki az áldozatot.

"Vagy olyan nem létezett még soha, hogy valaki csak ölt egyet random, de se előtte, se utána többet nem?"

Rengeteg ilyen eset van, attól hogy valaki gyilkos egyszer nem feltétlen jelenti azt hogy újra fog. Azt pedig hozzá kell tenni, hogyha valaki elkövetne egy ilyen feltételezett gyilkosságot random megölni valakit elég alacsony intelligenciára utal, mert óriási kockázatot vállalna vele. Alapból ha nem találják a gyilkost, de tudják hogy gyilkosság történt, akkor onnantól kriminálpszichológiai alapon a tettes olyan ember lehet aki új a környéken és valószínűleg nem maradt sokáig ott.

Tegyük fel hogy csak autóval átkocsikázik valamilyen országon, az út mentén megölt valakit, beleteszi a hullát a kocsiba és valahol elássa.

Ha a határon nem ellenőrzi le senki hogy mondjuk miért hord magánál ásót, vagy nem tudom alapból elásni se tudja olyan helyre amit biztosan tud hogy nem fog előkerülni a holttest, mert nem ismeri a környéket.

Szerintem ezen felesleges gondolkodni, mégis megtettem. Aki ilyet csinál az előbb-utóbb az agyi szintje miatt úgyis meghal, vagy szerintem inkább feladná magát. Nem tudom elképzelni hogy ne emésztené bűntudat.

Amúgy én nyomozó akartam lenni, mert kiskorom óta rajongok a rendőrautókért meg az egyenruháért, de csak 2. helyen jelöltem anno egyetemi felvételin, mert a jelenlegi szak még így is jobban érdekelt és nem bántam meg. Mindig is szerettem a krimiket, a gond az hogy nagyon kevés jó krimi van. A Mindhunter-t mint sorozatot amúgy tudom ajánlani ilyen témában, habár ott sorozatgyilkosokat mutatnak be.

2023. márc. 27. 05:12
 2/6 anonim ***** válasza:
95%
Kérdező - tudod hogy a gyilkosságok milyen nagy hányadánál nem tudják kinyomozni a bűnöst? Jobb ha nem tudod, mert belegondolni is szörnyű!
2023. márc. 27. 07:37
 3/6 anonim ***** válasza:
92%

Van egy, évadonként 6 részes brit sorozat, Kihantolt bűnök a címe, 3 szinkronizált évada van, a 3. évadban kb. az történik, amire kíváncsi vagy. Nyilván ez egy fiktiv sorozat, de a valóságban is úgy működik, hogy minden szalmaszálba belekapaszkodnak, aztán vagy sikerül, vagy nem.

Sok helyen megtalálható a neten. Van 4. évada is, azt még nem fordították le.

2023. márc. 27. 10:20
 4/6 anonim ***** válasza:
92%

Az utóbbi időben volt a hírekben pár olyan kihűlt akta, amit úgy oldottak meg, hogy az ismeretlen DNS-t a 23andMe és hasonló családfakutató szolgáltatások adatbázisaival vetették össze. Ilyenkor nyilván nem magát a gyilkost találják meg, hanem közelebbi-távolabbi rokonokat, ami alapján szűkíteni lehet a kört.

Az általad vázolt gyilkosságot persze nagy valószínűséggel sehogy sem oldanák meg, mivel az indíték nélküliség alapból nehezített pálya, az egyszeri alkalom meg végképp.

2023. márc. 27. 13:54
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Egy ilyen esetben a hatóságok általában az alábbi módszereket alkalmazzák:

1. Terepszemle: Az eset helyszínén való megjelenés után a hatóságok terepszemlét tartanak, hogy azonosítsák az eset körülményeit és a lehetséges bizonyítékokat.

2. Tanúk meghallgatása: A hatóságok megpróbálnak interjúkat készíteni az esemény környékén tartózkodókkal, hogy megtudják, van-e valaki, aki látta a gyilkosságot, hallott valamit vagy észrevett valamilyen gyanús tevékenységet.

3. CCTV felvételek: Amennyiben az eset helyszínén vagy annak közelében van biztonsági kamera, a hatóságok lefoglalják ezeket a felvételeket.

4. DNS vizsgálat: Ha a helyszínen találnak DNS-mintát, akkor azt laborban vizsgálják meg a gyilkos azonosítása érdekében.

5. Ballisztikai vizsgálat: Ha a gyilkos fegyvert is magával vitte, akkor azt is laborban vizsgálják meg, hogy azonosítsák a fegyver típusát és annak tulajdonosát.

6. Szoftveres adatbázisok: Az adatbázisok segítségével azonosítani lehet a nyilvánosan elérhető képeket és vizsgálhatók a szállodák, repülőgépközlekedés stb. nyilvántartásai.

Bár az ilyen típusú gyilkosságra nincsenek specifikus módszerek, az általános nyomozási módszerekkel továbbra is próbálják azonosítani az elkövetőt. A nyomozási munka hosszú és általában több hónapig vagy akár évekig is eltarthat, attól függően, hogy milyen lehetséges bizonyítékok szerezhetők be.

2023. márc. 27. 15:25
 6/6 NTBS ***** válasza:
100%
Szerintem sehogy. Minimális az esélye, hogy így elkapják.
2023. márc. 27. 17:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!