Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Foszforsav hogyan használható...

Pszicho88 kérdése:

Foszforsav hogyan használható ásványtisztításhoz?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Olvastam, hogy a foszforsavval el lehet távolítani vas oxidos és mangán oxidos foltokat, fedéseket kvarc kőzetekről. Ki is próbáltam egy talált ametiszten a dolgot. Az ametiszt kristályain fekete koromszerű anyag ült, amit az 1 hetes foszforsavba áztatás szépen le is hozott. Utána 1-2 napra vízbe áztattam a kőzetet. Sajnos a kő nagyon kifakult a foszforsavazás után. Tudjátok esetleg, hogyan lehet megakadályozni a kő színének és állagának fakulását? Köszönöm.

2023. márc. 23. 20:11
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Talán, ha nem egy hétig áztatod.

Egyébként mit használtál? Valamilyen kólát?

2023. márc. 23. 20:43
 2/5 A kérdező kommentje:
Nem kólát használtam. Bolti foszforsavat használtam a hagyományosat. Nem hígítottam vízzel. Utólag mit lehet tenni ilyen esetben?
2023. márc. 23. 22:19
 3/5 anonim ***** válasza:
Szerintem utólag már nem tudsz mit tenni. Kólát kellett volna használnod, abban is van foszforsav, és az bőven elég rozsdátlanításhoz is.
2023. márc. 24. 01:28
 4/5 Zcom09 ***** válasza:

A fakulás valószínűleg azért van mert a foszforsav nagyon kis mértékben megtámadja az alumínium-oxidot is. Így lényegében ugyan az történik mint amikor savas üveget maratással tejüveget készítenek. Mivel kevesebb fényt hatol be kőbe fehérebnek tűnhet.

Ha ez a helyzet egy kis polírozás segíthet rajta.

A másik opció amit kevésbé tartok valószínűleg hogy a salétromsav valamilyen szinten kioldotta a kőből a fém szennyező anyagot ami a színt adta. Ez esetben nincs mit tenni. Bár ezt nagyon valószínűtlennek tartom mert egy ilyen erős kristályrácsból nem oldódnak csak úgy ki dolgok.

2023. márc. 26. 13:00
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget. Kioldhatta a szennyezőanyagot a kőből és megmarta a követ. talán hígítanom kellett volna a foszforsavat, vagy kevesebb ideig bennehagyni. Káliszappant ajánlottak a lúgosításra.
2023. ápr. 1. 23:56

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!