Kezdőoldal » Tudományok » Egyéb kérdések » Sima tejtermék vagy ugyanannak...

Sima tejtermék vagy ugyanannak a laktózmentes változata cukorbevitel szempontjából befolyásol valamit?

Figyelt kérdés
2023. márc. 21. 20:47
 1/3 EagleHUN ***** válasza:
47%

Nem befolyásolja a szénhidrát bevitelt.


Oka.

A laktózt mint tejcukrot hő segítségével bontják mondhatni karamellizálják.

De ettől még egyszerűbb cukrokra bomolva ott van az benne.

Édesebbé is válik emiatt.

Tehát a szénhidrát marad csak nem laktózként.

2023. márc. 22. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Enzimatikusan bontják. Kétlem, hogy a tejfehérjék felismerhetően túlélnék a bontáshoz szükséges hőkezelést, de egyébként is szönyen nagy fajhője van a tejet alkotó víznek, így túl nagy lenne az energiaigény.


Ha laktózérzékeny vagy, akkor elvileg nagyobb lesz a hasznosítható energia tartalma a mentesnek, de ha érzékeny vagy úgysem eszel laktózos dolgokat.

2023. márc. 22. 14:23
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 EagleHUN ***** válasza:

Valóban enzematikusan bontják.

[link]


Ezt valamiért úgy tudtam hogy a pasztörizálásnál magasabb hőfokot használnak.

És a magas fajhő sem okozna egyébként gondot mivel a homogenizáló berenezés nagyon nagyon pici kapilláriain megy keresztül a tej és közbenhevítik fel. (A két berendezés össze van kombinálva.)


Lehet hogy az enzimes bontás után ezzel még befejezik a laktóz mentesítést.

Újra kellene nézni a Gyetván Csaba hogyan készül tejről szóló részeit. :-)

2023. márc. 24. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!