Sima tejtermék vagy ugyanannak a laktózmentes változata cukorbevitel szempontjából befolyásol valamit?
Nem befolyásolja a szénhidrát bevitelt.
Oka.
A laktózt mint tejcukrot hő segítségével bontják mondhatni karamellizálják.
De ettől még egyszerűbb cukrokra bomolva ott van az benne.
Édesebbé is válik emiatt.
Tehát a szénhidrát marad csak nem laktózként.
Enzimatikusan bontják. Kétlem, hogy a tejfehérjék felismerhetően túlélnék a bontáshoz szükséges hőkezelést, de egyébként is szönyen nagy fajhője van a tejet alkotó víznek, így túl nagy lenne az energiaigény.
Ha laktózérzékeny vagy, akkor elvileg nagyobb lesz a hasznosítható energia tartalma a mentesnek, de ha érzékeny vagy úgysem eszel laktózos dolgokat.
Valóban enzematikusan bontják.
Ezt valamiért úgy tudtam hogy a pasztörizálásnál magasabb hőfokot használnak.
És a magas fajhő sem okozna egyébként gondot mivel a homogenizáló berenezés nagyon nagyon pici kapilláriain megy keresztül a tej és közbenhevítik fel. (A két berendezés össze van kombinálva.)
Lehet hogy az enzimes bontás után ezzel még befejezik a laktóz mentesítést.
Újra kellene nézni a Gyetván Csaba hogyan készül tejről szóló részeit. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!